Spotkania otwarte z mieszkańcami – wnioski | Proces partycypacyjny

Za nami kolejne spotkania otwarte w ramach pilotażu procesu partycypacyjnego przeprowadzanego na Długich Ogrodach w Gdańsku. Tematem ostatniego z nich było Dziedzictwo i Tożsamość Długich Ogrodów i w którym wzięło udział ok. 30 osób – mieszkańców dzielnicy i okolic, a także osób związanych z tym miejscem zawodowo. Do tematu spotkania nawiązywały dwie interesujące prelekcje: Andrzeja Ługina z Gdańsk. Strefa Prestiżu i Jacka Górskiego ze Stowarzyszenia Opowiadacze Historii.

Pozostała część spotkania odbiegła jednak nieco od głównego wątku i zatoczywszy szerokie koło powróciła do głównych tematów budzących wiele kontrowersji – czyli jak pogodzić sprzeczne interesy wszystkich interesariuszy dzielnicy.

• Mieszkańcy kontra turyści,
  • kierowcy kontra piesi,
  • wszechobecne śmieci a wizytówka turystycznego miasta,
  • oferta gastronomiczna dla przyjezdnych a małe lokalne sklepiki, w których swoje sprawunki robi lokalna społeczność.

I tu, tych z Państwa, którzy do tej pory jeszcze nie wzięli udziału w naszym procesie partycypacyjnym, być może zaskoczymy, bo w temacie pogodzenia sprzecznych interesów wszyscy uczestnicy spotkania byli zgodni – da się! Przed nami już ostatnie spotkania:

• Okrągły Stół Senioralny – 2.12.2023 (sobota) godz. 12.00 Klub Seniora Gedanus, ul. Św. Barbary 3
  • Okrągły Stół Młodzieżowy – 7.12.2023 (czwartek) godz. 17.00 Szkoły Ekonomiczno-Handlowe, ul. Seredyńskiego 1A
  • Okrągły Stół Dzielnicowy – 7.12.2023 (czwartek) godz. 17.00 Szkoły Ekonomiczno-Handlowe, ul. Seredyńskiego 1A

Tak, to nie błąd, oba okrągłe stoły odbywać się będą w tym samym czasie, jednak w różnych przestrzeniach Szkoły Ekonomiczno-Handlowej
Przybywajcie!