Trochę historii

Jesteśmy niezależną organizacją obywatelską działającą dla pożytku publicznego. Kreujemy zmianę społeczną, poprzez kompleksowe wsparcie organizacji pozarządowych oraz innych oddolnych inicjatyw obywatelskich służących budowaniu społeczeństwa obywatelskiego.

Rozpoczęliśmy swoją działalność w styczniu 1993 r. z inicjatywy grup osób związanych z Uniwersytetem Gdańskim. Podstawowym celem Fundacji było „zagospodarowanie” wzrastającego na początku lat 90-tych potencjału aktywności społecznej, ale także próba odpowiedzi na problem braku wsparcia w uruchomieniu i prowadzeniu takiej działalności. Powołaliśmy Regionalne Centrum, żeby ułatwiać i uczyć przyszłych liderów i liderki społeczne i po 25 latach wciąż pozostaje to naszym głównym celem.

Byliśmy pierwszą tego typu inicjatywą o charakterze regionalnym w Polsce. Swoim zasięgiem pierwotnie objęliśmy 9 województw Północnej Polski od Szczecina po Suwałki, dziś działamy na obszarze województwa pomorskiego.

W trakcie swojej ponad dwudziestoletniej działalności Fundacja kierowała się mottem „Mobilizuj, lecz nie organizuj”. Sedno tej maksymy nawiązuje do potrzeby motywowania, inspirowania, wskazywania możliwych kierunków – nigdy zaś do wyręczania organizacji.

Fundacja za swoją działalność została wyróżniona m.in.:

• 2 nagrodami Bursztynowego Mieczyka (1994 i 1998)
  • Nagrodą Pro Publico Bono (2003)
  • Nagrodą Lecha Bądkowskiego (2007)
  • Nagrodą Bursztynowego Katamaranu (2012)
  • Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski dla Jerzego Boczonia (2011)

Zespół

Jerzy Boczoń – Prezes Fundacji

Współzałożyciel Fundacji RC. Kopalnia wiedzy o trzecim sektorze. Konsultant i ekspert programów m.in. Umbrella Project UNDP, Consensus, Civic Dialogue, Forum na rzecz Wychodzenia z Bezdomności, Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży. W latach 2002 – 2008 Przewodniczący Zarządu Ogólnopolskiej Sieci SPLOT. Jest autorem poradników „Standaryzacja Usług Społecznych” i „Budowanie partnerstwa”. Członek Komitetu Ekspertów i współautor „Modelu współpracy administracji publicznej z organizacjami pozarządowymi”. Laureat Nagrody Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży w roku 2001 „za dokonywanie zmiany społecznej w środowisku” oraz VIP – Wolontariat 2006. W 2011 Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski a w 2015 roku Nagrodą Obywatelską 25-Lecia Samorządności w Polsce.

Antonina Paplińska – Wiceprezes Fundacji

Ukończyła Nauki Polityczne na Uniwersytecie im Adama Mickiewicza i podyplomowe Studium z Metod Badań Społecznych i Rynkowych na Uniwersytecie Warszawskim. Przez ponad rok pracowała, jako wolontariuszka w Human Rights Center w Tbilisi. W ramach Fundacji RC odpowiedzialną za koordynacje i nadzór nad realizowanymi projektami, doradztwo w ramach Centrum Organizacji Pozarządowych a także działania badawczo – rozwojowe oraz monitoring i ewaluację. Na co dzień zaangażowana w funkcjonowanie Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej, ale także szereg innych inicjatyw.

Ewa Zabłocka – Krasowska

Łukasz Samborski

Natalia Stępka

Wojciech Owczarczyk

Sekretariat Fundacji RC.

Absolwent m.in. Gdańskiej Szkoły Lidera. Teraz lideruje sekretariatowi Fundacji RC.

Mariusz Kowalik

Doradca ds. pozyskiwania funduszy, narzędzi ICT dla NGO oraz współpracy z mediami. Pracował, jako handlowiec, dziennikarz, rzecznik prasowy, specjalista ds. organizacji programów profilaktycznych i szkoleń (napisał, zrealizował i rozliczył! kilkadziesiąt projektów w sumie na kwotę ok 20 mln PLN), a obecnie od ponad 10 lat jest etatowym pozarządowcem. Współautor 3 książek oraz 1 filmu/programu profilaktycznego „Mój przyjaciel Reks”.

Zapoznaj się ze statutem Naszej Fundacji

Nasze sprawozdania