Spacer diagnostyczny z mieszkańcami – wnioski | Proces partycypacyjny

4 listopada odbył się spacer diagnostyczny na Długich Ogrodach trasą zaplanowaną wspólnie z mieszkańcami. Naszym przewodnikiem był był Jacek Górski (Stowarzyszenie Opowiadacze Historii), a także – sami Mieszkańcy, którzy wspominali mniej i bardziej odległe czasy oraz dzielili się wiedzą na temat swojej dzielnicy. Dowiedzieliśmy się między innymi, skąd pochodzi nazwa Długie Ogrody, co grali w kinie Piast i kto jeszcze posiada ozdoby z Wytwórni Bombek Gedania.

Mieszkańcy podzielili się z nami również swoimi codziennymi bolączkami, takimi jak

• uciążliwości związane z hałaśliwymi turystami,
  • unoszącymi się nad dzielnicą zapachami palonych śmieci,
  • pozostawione wraki samochodów,
  • nielegalne wysypiska śmieci,
  • zdegradowane kwartały zabudowy,
  • brak toalet publicznych
  • czy niebezpieczne przejście podziemne pod ul. Elbląską/Podwale Przedmiejskie.

Ale odwiedziliśmy też miejsca, które świadczą o dużej sprawczości naszych Sąsiadów – Park Św. Barbary, a w nim cały wachlarz inwestycji, które powstały z inicjatywy Mieszkańców, zarówno z Budżetów Obywatelskich, jaki i inwestycji Rady Dzielnicy Śródmieście. A pomysłów na kolejne wśród uczestników spaceru nie brakuje.