SOLIDARNI Z UKRAINĄ/ 10 rocznica napaści Rosji na Ukrainę i 2 rocznica pełnoskalowej wojny

Mija 10 lat od napaści Rosji na Ukrainę oraz dwa lata od pełnowymiarowej wojny. W rocznicę agresji chcemy razem zademonstrować solidarność wobec Ukrainy, wyrazić nadzieję na pokój i podjąć rozmowę o przyszłości. Jakie wyzwania stoją dziś i jutro przed Europą i światem? – zapraszamy do debaty. Fundacja RC jest współorganizatorem wydarzenia.

Trzy daty
Atak Rosji Putina na Ukrainę nad ranem 24 lutego 2022 roku dowiódł, że obywatelskie rewolucje lat 1989–1991 jeszcze nie osiągnęły swojego ostatecznego celu: budowy pokojowego europejskiego ładu opartego na współpracy demokratycznych, niepodległych narodów w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Wojna w Ukrainie skupiła uwagę zachodniej opinii publicznej na losie Europy Wschodniej. Większość Europejczyków zaczyna rozumieć, iż na wschodzie kontynentu rozstrzyga się także przyszłość wspólnoty demokratycznej.

Program obchodów uwzględnia trzy daty, istotne w kontekście trwającej od dekady wojny:
20/02/2014 – oficjalny początek specoperacji rosyjskiej, jeszcze w trakcie Euromajdanu w Kijowie, przed ucieczką prezydenta Wiktora Janukowycza
26/02/2014 – dzień krymskiego oporu wobec rosyjskiej okupacji Krymu
24/02/2022 – pełnowymiarowa agresja Rosji wobec Ukrainy, początek pełnoskalowej wojny w Europie.

СОЛІДАРНІ З УКРАЇНОЮ
10 річниця нападу росії на Україну та друга річниця повномасштабного
вторгнення росії в Україну 20–26.02.2024 Гданськ
Минуло 10 років від нападу росії на Україну і два роки від початку повномасштабної війни. У річницю агресії ми хочемо бути солідарні з Україною, висловити надію на відновлення миру і розпочати розмову про майбутнє. Які виклики стоять перед Європою та світом сьогодні та завтра? – запрошуємо до дискусії. Напад путінської росії на Україну вранці 24 лютого 2022 року довів, що громадянські повстання 1989–1991 років ще не досягли своєї кінцевої мети: побудови мирного
європейського порядку, заснованого на співпраці демократичних незалежних націй у Центральній та Східній Європі. Війна в Україні сконцентрувала увагу західної громадської думки на долі Східної Європи. Більшість європейців починає розуміти, що саме на сході континенту вирішується майбутнє демократичного суспільства.
В програмі вшановуватимемо три важливі в контексті десятирічної війни дати:
20.02.2014 – офіційний початок російської спецоперації ще під час Євромайдану в Києві, перед втечею президента Віктора Януковича
26.02.2014 – день спротиву кримчан російській окупації Криму
24.02.2022 – повномасштабна агресія росії проти України, початок повномасштабної
війни в Європі.