Weź udział w Samorządowym Kongresie Finansowym 2022

Lokalne gospodarki finansowe, polityka inwestycyjna oraz ekonomia wsi, miast i regionów to wiodące tematy II Samorządowego Kongresu Finansowego w Sopocie.

Realizowany w ramach inicjatywy Local Trends – Samorządowy Kongres Finansowy to najważniejsze spotkanie poświęcone tematyce finansów jednostek samorządu terytorialnego. W dniach od 11 do 12 kwietnia w Sopocie do wspólnych rozmów usiądą prezydenci polskich miast, burmistrzowie, skarbnicy a także przedstawiciele administracji państwowej, środowisk naukowych i biznesu.

Hasło przewodnie tegorocznej edycji „Reformy a przyszłość finansowa samorządów” wyznacza tematykę debat zaplanowanych w ramach kongresu. Mówcy i eksperci Samorządowego Kongresu Finansowego zidentyfikują gospodarcze konsekwencje dla samorządów wynikające z podejmowanych przez rząd reform, zmian systemowych, trendów rozwoju czy możliwości krajowych i europejskich programów finansowych.

Poznaj panelistów

W debacie „Finanse samorządów z perspektywy Polskiego Ładu i bieżącej sytuacji rynkowej” weźmie udział m.in. Sebastian Skuza, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów, Generalny Inspektor Informacji Finansowej, który wygłosi także wystąpienie wprowadzające pt. „Finanse samorządu terytorialnego w warunkach Polskiego Ładu”. W programie znajduje się także wystąpienie „Holistyczna przemiana a zrównoważone miasta przyszłości” Małgorzaty Jarosińskiej-Jedynak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej oraz Pełnomocnik Rządu do spraw przygotowania Światowego Forum Miejskiego w Katowicach 2022 r. Dowiedz się więcej >>

Ścieżki tematyczne dla wsi i miasteczek

Samorządy są dziś w bardzo trudnej sytuacji, nie tylko finansowej. Z jednej strony, czując się odpowiedzialnymi za swoich mieszkańców, chcą zrobić wszystko, aby zapewnić im jak najwyższą jakość życia. Z drugiej natomiast – zmuszone są bronić swojej niezależności w obliczu działań rządzących. I tu szczególnego wsparcia wymagają zwłaszcza mniejsze samorządy, wspólnoty lokalne na poziomie miasteczek czy wsi. Wierzę, że działając wspólnie, możemy uczyć się od siebie nawzajem i wypracować rozwiązania na lepsze jutro – mówi Jacek Karnowski, prezydent Sopotu, prezes Ruchu Samorządowego TAK! Dla Polski.

Program kongresu opracowywany jest na podstawie sondażu, w którym samorządowcy wskazali zagadnienia szczególne istotne w perspektywie trzech lat.

Druga edycja Local Trends – Samorządowego Kongresu Finansowego odbędzie się w dniach od 11 do 12 kwietnia w Centrum Konferencyjnym Hotelu Sheraton w Sopocie.

Rejestracja odbywa się za pośrednictwem strony https://localtrends.systemcoffee.pl/