Jak możemy usprawnić Budżet Obywatelski Gdańska? | Wnioski i relacja ze SPOTkaj Cafe

W marcu przy kawie i herbacie w deszczowe popołudnie rozmawialiśmy o tym, jak usprawnić Budżety Obywatelskie w Gdańsku.

Joanna Suchomska z Pracowni Zrównoważonego Rozwoju z Torunia podzieliła się z nami – mieszkańcami Gdańska pierwszymi spostrzeżeniami wynikającymi z opracowywanej właśnie ewaluacji Gdańskich BO.

Jak wynika ze wstępnego podsumowania, najwięcej wątpliwości i uwag dotyczy samych kwestii finansowych, konkurencyjności zgłaszanych projektów, formalności i jakości realizowanych inwestycji. Uczestnicy spotkania mieli możliwość przedstawienia swoich opinii i przemyśleń na temat Budżetów Obywatelskich, ale również pracowali warsztatowo w dwóch zespołach.

Wśród licznych pomysłów wybiło się szczególnie kilka, w tym:

• sieciowanie pomysłodawców, które umożliwiłoby łączenie w jeden projekt kilku podobnych lub uzupełniających się pomysłów,
  • szerokie konsultowanie pomysłów do BO z mieszkańcami/sąsiadami planowanej inwestycji,
  • założenie Budżetu Obywatelskiego dla Młodzieży.
I właśnie ten ostatni pomysł wydał się na tyle ważny i interesujący, by zorganizować w tej sprawie kolejne SPOTkaj Cafe.

Zapraszamy w czwartek 25.04.2024 r. od godz. 17.00 do Centrum Dolna Brama 8 w Gdańsku.
Będziemy zastanawiać się jak taki Młodzieżowy Budżet Obywatelski powinien wyglądać. (link do spotkania)
Oczywiście ta rozmowa bez młodzieży nie może się odbyć, zatem zapraszamy wszystkich zainteresowanych niezależnie od wieku! 🙂

Projekt „DecydujMY! Zwiększanie wpływu Młodych i Dorosłych na życie w Gdańsku” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.