25 konkurs, o NAGRODĘ BURSZTYNOWEGO MIECZYKA- wyróżnienie III sektora

Nagroda Bursztynowego Mieczyka, której idea i koncepcja realizacji została przygotowana przez Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych przyznawana jest od 1994 roku.
To konkurs dla NGO województwa pomorskiego, do którego one same muszą się zgłosić.
Od początku Nagroda Bursztynowego Mieczyka zyskała uznanie i wsparcie ówczesnego wojewody gdańskiego Macieja Płażyńskiego. Między innymi dlatego obecnie nosi ona imię tego właśnie patrona.
Nagroda Bursztynowego Mieczyka była pierwszym tego typu przedsięwzięciem w skali kraju i nadal stanowi unikalny przykład uznania dla działań organizacji pozarządowych w formie nagrody na szczeblu regionalnym.
Od roku 1999 inicjatywę tę wspiera również Marszałek Województwa Pomorskiego, który wspólnie z Wojewodą Pomorskim promuje i współfinansuje to przedsięwzięcie. Od 2004 roku do grona stałych organizatorów dołączył Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku, fundując nagrodę dla organizacji działającej na rzecz ochrony środowiska i edukacji ekologicznej. Od kilku lat organizacyjnie i finansowo Nagrodę wspiera Europejskie Centrum Solidarności. Kapituła Nagrody Bursztynowego Mieczyka, przyznając nagrody i wyróżnienia za działalność w roku minionym, bierze pod uwagę następujące kategorie: pomoc społeczna, ochrona środowiska i edukacja ekologiczna, kultura, społeczeństwo obywatelskie, edukacja i współpraca międzynarodowa.

W 2019 roku Nagroda Bursztynowego Mieczyka obchodzi 25-lecie swojego istnienia!

Jak w latach poprzednich liczymy, że będzie się on cieszył ogromnym powodzeniem i był miejscem nie tylko do pochwalenia się swoimi osiągnięciami, ale przede wszystkim możliwością zainspirowania innych.