Siłownia dla NGO. #JA, by mówić #MY

autorka tekstu: Magda Jabłońska

Nie znam innej branży, która ma do dyspozycji tak bogatą ofertę bezpłatnych szkoleń jak 3. sektor. Na szczeblu początkującym, średniozaawansowanym czy doświadczonym. W Fundacji RC szkolimy właściwie non stop. Jednocześnie nie znam drugiej tak szybko wypalającej się branży. Co to ma ze sobą wspólnego i co ma do tego nasz kolejny kurs? W zasadzie wszystko.

Bądźmy szczerzy...

Bo przecież skoro jest tak dużo tych szkoleń, to po co wymyśliliśmy kolejny cykl? Ileż to można szkolić ludzi z tych samych tematów? Czy damy sobie radę z rekrutacją uczestników? Co zrobić, by wybrali właśnie nasz kurs i zechcieli mu poświęcić kilka weekendów?

To są pytania, których boi się każdy koordynator cyklu szkoleniowego. Wie, że musi zrealizować wskaźniki projektu, a wie, że nie ma miliona monet na kampanię rekrutacyjną czy lunche z gwiazdkami Michelin.

Jest potencjał i potrzeba…

po pierwszych wątpliwościach przychodzi rozsądek i twarde dane. W 2022 roku na Pomorzu powstało 398 nowych organizacji pozarządowych. Łącznie jest ich już 9579.  Oznacza to, że jest potencjał na podniesienie kompetencji i wiedzy tych, co właśnie dołączyli do naszego sektora oraz tych, co działają kolejny rok i chcą się dalej rozwijać.  Jest także potrzeba. Po pierwsze, często “wchodzi się do tej wody” bez jakiejkolwiek wiedzy na temat działalności w NGO, bo przecież wydaje się to takie łatwe. Dla wielu jest spełnieniem marzeń o pogodzeniu ambicji zawodowych i chęci czynienia dobra. Po drugie, to właśnie w NGO zauważa się największą rotację pracowników (dlaczego? To już temat na inną opowieść). Na ich miejsce przychodzą nowi, których też należy przeszkolić, doszkolić i wyposażyć w odpowiednie narzędzia. Poza tym sam sektor również się rozwija, staje przed nowymi wyzwaniami i oczekiwaniami. Zrozumiał wreszcie, że nawiązanie współpracy w ramach CSR-u z biznesem jest kluczowe, by wyjść z grantozy. Zauważył także, że silna i dobrze funkcjonująca organizacja to taka, która stawia na pierwszy plan swoich pracowników.

By nauczyć się myśleć #JA

Wypalenie zawodowe jest jednym z najczęstszych problemów branży NGO. Praca w organizacji pozarządowej lub założenie własnej fundacji daje ludziom o osobowości działaczek i działaczy społecznych powód do życia, radość z pracy, poczucie misji. Zaczynają z ogromnym entuzjazmem. Podsycają ognisko dobrych chęci i dokładają wciąż do niego z własnych zasobów. A te zasoby są przecież limitowane. Czy coś można na to poradzić? Tak. Można stosować metody, które pomogą nimi zarządzać. Bo jeśli człowiek trzeciego sektora nauczy się mówić najpierw #JA, to wtedy dłużej będzie mógł mówić #MY.

Dla dalszego rozwoju swojej NGO

Koncepcję kursu Siłownia dla NGO oparliśmy na połączeniu tych dwóch ważnych zagadnień. Dostarczamy wiedzę, która pomaga dobrze i mądrze prowadzić organizację, rozwijać ją i profesjonalizować oraz pokazujemy ćwiczenia z uważności, dzięki którym można także pielęgnować dobrostan swój i swoich współpracowników. To działa. Dlatego jest to dziś dominujący trend jeśli chodzi o HR w biznesie. NGO też na niego zasługują.

Przejdźmy do konkretów.

Zatem jeśli czujesz, że Twoja organizacja stoi w miejscu i utknęła w komforcie własnej bańki. Jeśli czujesz, że masz problem z motywacją i coraz częściej myślisz “tak mi się nie chce…”, to pomyśl, czy nie warto spróbować czegoś nowego. Poznaj program merytoryczny i ten bardziej duchowy.

Kurs będą prowadzić eksperci, którzy pomogą Ci odświeżyć plan zarządzania Twoją organizacją i wesprą Cię w wyborze nowych kierunków rozwoju

• Planowanie rozwoju organizacji strategiczne i perspektywiczne.
  • Zmiany w prawie pracy
  • Współpraca z wolontariuszami – nowe trendy
  • Zarządzanie zmianą/kryzysem/ryzykiem  i przeciwdziałanie wypaleniu
  • Networking z biznesem oraz współpraca z administracją – partnerstwa CSR
  • Budowanie zespołu, delegowanie zadań i zarządzanie informacją zwrotną.
  • Pisanie wniosków na granty lokalne, regionalne, ogólnopolskie i międzynarodowe.
  • Komunikacja zewnętrzna, promocja, marketing i kanały komunikacji
  • Fundraising – ABC pozyskiwania funduszy. Zdobywanie i utrzymywanie darczyńców indywidualnych.

Równolegle do edukacji merytorycznej, uczestniczki i uczestnicy kursu spotkają się z ekspertami, którzy pokażą różne ćwiczenia z uważności. Opowiedzą o samej metodzie i pokażą, jak je prawidłowo wykonywać. Będziecie także dyskutowali o tym, jaki długofalowy pozytywny wpływ mogą mieć.

• skanowanie ciała
  • uziemianie
  • uwalnianie poprzez krzyk
  • granie na bębnach
  • świadomy oddech

Jeśli tak bardzo Ci się nie chce… a chcesz, by znów się zachciało…

to wypełnij formularz:

• grupa gdańska (zapisy do 16 sierpnia) FORMULARZ
  • grupa pomorska (zapisy do 16 września) FORMULARZ

Projekt współfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.