Rekord zgłoszeń: o Nagrody Bursztynowego Mieczyka ubiega się aż 98 organizacji z Pomorza

W tym roku, w ramach 29 edycji Konkursu o Nagrodę Bursztynowego Mieczyka, wpłynęło aż 98 wniosków nominacyjnych od organizacji pozarządowych działających na terenie województwa pomorskiego. To rekord w prawie 30-letniej historii tego Konkursu.

Wśród nominowanych znajduje się wiele organizacji z małych miast i wsi, nie zabrakło też podmiotów z większych ośrodków miejskich. Najwięcej, bo aż 26 zgłoszeń wpłynęło w kategorii „Pomoc społeczna i opieka socjalna”. O nagrody za działalność w dziedzinie „Kultury i sztuki” ubiega się 18 NGO, w obszarze „Społeczeństwo obywatelskie” – 16 organizacji, a w kategorii „Edukacja” – 14. „Debiut roku” oraz „Ochrona środowiska i edukacja ekologiczna” to kategorie, do których wpłynęło po 10 wniosków nominacyjnych. O nagrodę za „Współpracę międzynarodową” stanęły w szranki 4 organizacje.

W celu zapewnienia rzetelnego i bezstronnego wyboru zwycięzców, oceny wniosków nominacyjnych dokonuje Kapituła Nagrody składająca się z kilkunastu osób – reprezentantów Partnerów Nagrody. Najbliższe kilka tygodni to dla nich czas pełen analiz wniosków nominacyjnych oraz długich obrad. Wybór zwycięzców spośród wszystkich zaangażowanych organizacji jest nie lada wyzwaniem. W skład Kapituły wchodzą: dwaj przedstawiciele Wojewody Pomorskiego, dwaj przedstawiciele Marszałka Województwa Pomorskiego, przedstawiciel lub dwaj przedstawiciele laureatów nagrody Bursztynowego Mieczyka z roku 2022, przedstawiciel Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku, przedstawiciel Europejskiego Centrum Solidarności, przedstawiciel Stowarzyszenia „Pomorskie w Unii Europejskiej”, przedstawiciel Rzecznika Praw Obywatelskich, przedstawiciel Funduszu Akumulator Społeczny oraz przedstawiciel organizatora Konkursu, Fundacji RC. Pracom Kapituły Konkursu przewodniczy przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego lub Urzędu Wojewódzkiego. Ostatecznego wyboru laureatów Nagród Kapituła Nagrody przyznaje na drodze głosowania.

Wyniki Konkursu poznamy podczas uroczystej Gali Nagrody Bursztynowego Mieczyka, która odbędzie się 30 listopada 2023 roku o godzinie 18:00 w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku.