26. edycja konkursu o Nagrod臋 Bursztynowego Mieczyka!

Z rado艣ci膮 informujemy, 偶e wystartowa艂a kolejna edycja konkursu o Nagrod臋 Bursztynowego Mieczyka im. Macieja P艂a偶y艅skiego! To presti偶owe wyr贸偶nienie dla organizacji pozarz膮dowych, kt贸rych siedziby lub siedziby oddzia艂贸w znajduj膮 si臋 na terenie wojew贸dztwa pomorskiego. Z inicjatywy Fundacji RC 贸wczesny Wojewoda Gda艅ski Maciej P艂a偶y艅ski ustanowi艂 w 1994 roku Nagrod臋 Bursztynowego Mieczyka.

Kapitu艂a Nagrody Bursztynowego Mieczyka ma zaszczyt zaprosi膰 pomorskie organizacje pozarz膮dowe do udzia艂u w XXVI edycji Nagrody Bursztynowego Mieczyka im. Macieja P艂a偶y艅skiego! Nagrody g艂贸wne ufundowane s膮 przez Wojewod臋 Pomorskiego, Marsza艂ka Wojew贸dztwa Pomorskiego oraz Wojew贸dzki Fundusz Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej. Wr臋czane s膮 r贸wnie偶 Nagrody Specjalne, co jest wynikiem zbudowanego wok贸艂 Nagrody wielosektorowego i wieloletniego Partnerstwa. Swoje wyr贸偶nienia przyznaj膮: Marsza艂ek Senatu RP, Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Stowarzyszenie 鈥濸omorskie w Unii Europejskiej鈥, Rzecznik Praw Obywatelskich, Akumulator Spo艂eczny, a tak偶e 鈥 od ubieg艂ego roku 鈥 Narodowy Instytutu Wolno艣ci-Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego.

Rok temu obchodzili艣my ju偶 膰wier膰wiecze tej inicjatywy – i cho膰 tym razem  nie b臋dziemy obchodzi膰 okr膮g艂ego jubileuszu, to Nagroda nadal stanowi form臋 publicznego podzi臋kowania, docenienia  i wyra偶enia najwy偶szego uznania dla 鈥 cz臋sto anonimowych 鈥 bohater贸w, jakimi s膮 wolontariusze, pracownicy i inne osoby zwi膮zane z sektorem obywatelskim. Przez minione 25 lat przyznanych zosta艂o ponad sto nagr贸d g艂贸wnych i trzysta wyr贸偶nie艅. Przez te wszystkie lata  sektor pozarz膮dowy nadal si臋 rozwija, a w sytuacjach szczeg贸lnych, np. kryzysu, podejmuje zadania wyj膮tkowo trudne i wymagaj膮ce.  Tak te偶  si臋 sta艂o i wci膮偶 dzieje si臋 w okresie pandemii choroby koronawirusowej COVID-19. To w艂a艣nie sektor pozarz膮dowy odegra艂 niebagateln膮 rol臋 w dzia艂aniach przeciwdzia艂aj膮cych rozprzestrzenianiu si臋 pandemii, a tak偶e w celu niwelowania jej negatywnych skutk贸w spo艂ecznych. Organizacje po raz kolejny stan臋艂y na wysoko艣ci zadania i pokaza艂y, jak wielkim potencja艂em dysponuj膮.

Jak co roku Konkurs ma na celu promowanie najlepszych rozwi膮za艅 w sferze polityki spo艂ecznej, ochrony 艣rodowiska czy kultury (tzw. dobrych praktyk), realizowanych przez organizacje pozarz膮dowe. S艂u偶y to m.in. podniesieniu presti偶u sektora obywatelskiego i etosu pracy woluntarystycznej oraz podkre艣leniu wa偶no艣ci podejmowania aktywno艣ci spo艂ecznej.

聽Nagrody zostan膮 przyznane w kilku kategoriach. Zwyci臋zcy zostan膮 wy艂onieni przez Kapitu艂臋 Nagrody Bursztynowego Mieczyka. Cz艂onkami Kapitu艂y s膮 2 przedstawiciele Wojewody Pomorskiego; 2 przedstawiciele Marsza艂ka Wojew贸dztwa Pomorskiego; 2 przedstawiciele organizacji pozarz膮dowych – laureaci NBM w roku ubieg艂ym; przedstawiciel Wojew贸dzkiego Funduszu Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej w Gda艅sku; przedstawiciel Europejskiego Centrum Solidarno艣ci; przedstawiciele fundator贸w nagr贸d specjalnych oraz przedstawiciel Fundacji RC (pomys艂odawcy i g艂贸wnego organizatora Konkursu).

Kapitu艂a Nagrody Bursztynowego Mieczyka przyzna nagrody za dzia艂alno艣膰 w roku 2020. Kategorie, w kt贸rych organizacje mog膮 ubiega膰 si臋 o wyr贸偶nienie, s膮 nast臋puj膮ce:

• POMOC SPO艁ECZNA
  • OCHRONA 艢RODOWISKA I EDUKACJA EKOLOGICZNA
  • EDUKACJA
  • SPO艁ECZE艃STWO OBYWATELSKIE
  • WSP脫艁PRACA MI臉DZYNARODOWA
  • DEBIUT ROKU

Prezentacja Laureat贸w oraz wr臋czenie Nagr贸d  podczas uroczystej Gali  Nagrody Bursztynowego Mieczyka w Europejskim Centrum Solidarno艣ci w Gda艅sku zaplanowane jest na 4 grudnia 2020 roku. Jednak偶e z uwagi na dynamiczny rozw贸j sytuacji epidemiologicznej, prawdopodobnie b臋dziemy musieli zastosowa膰 wariant alternatywny przeprowadzenia fina艂owego akcentu NBM. Informacje w tym zakresie b臋dziemy przekazywa膰 na bie偶膮co.

W XXVI edycji NMB 2020 akceptowane b臋d膮 wnioski wy艂膮cznie w wersji  ELEKTRONICZNEJ.

Szczeg贸艂y dotycz膮ce warunk贸w uczestnictwa w konkursie oraz sposobu wyboru laureat贸w  znajduj膮 si臋 na stronie: http://bursztynowymieczyk.pomorskie.pl/ w zak艂adce: 鈥濺egulamin nagrody鈥.  Z kolei formularz wniosku zamieszczony jest w zak艂adce 鈥濲ak zg艂osi膰 NGO do konkursu鈥

Obserwuj nasz profil na Facebooku: https://www.facebook.com/BursztynowyMieczyk

Nieprzekraczalny termin sk艂adania wniosk贸w nominacyjnych do Nagrody up艂ywa
4 listopada 2020 roku o godz. 16:00.

Wnioski musz膮 wp艂yn膮膰 do Sekretariatu Kapitu艂y:

a) zosta膰 wys艂ane  na adres e-mail:bursztynowy.mieczyk@fundacjarc.org.pl lub

b) zosta膰 dostarczone na no艣niku cyfrowym do siedziby Fundacji RC lub zosta膰 wys艂ane poczt膮 na adres:

Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarz膮dowych
al. Grunwaldzka 5,
 80-236 Gda艅sk

Szczeg贸艂owych informacji udziela聽Sekretariat Kapitu艂y NBM:
tel. 58聽344 40 39

Zg艂o艣 swoj膮 organizacj臋 i we藕 z nami udzia艂 w 26. edycji Nagrody Bursztynowego Mieczyka聽 im. Macieja P艂a偶y艅skiego!

Statuetki Nagrody Bursztynowego Mieczyka – do kogo pow臋druj膮 w tym roku?