Wielka integracja na pikniku Dom/дім | Fotorelacja

W minioną sobotę 19.08 odbył się polsko – ukraiński Piknik Dom/дім. Tego dnia w Oliwie miała miejsce wielka integracja sąsiadów z Ukrainy i Polski, na której zagościło aż 700 osób! Frekwencja przerosła nasze oczekiwania i cieszymy się, że było nas tak dużo. Wydarzenie działo się przy ul. Wita Stwosza 23, za którego organizacją stanęło Towarzystwo Edukacyjne „Wiedza Powszechna” przy współorganizacji Fundacji RC.

Atrakcje

Na miejscu mieliśmy wiele różnorodnych atrakcji, dla osób w każdym wieku. Chętni mogli wziąć udział w grach i zabawach ruchowych. Mieszkańcy lubiący rękodzieło znaleźli dla siebie wiele ciekawych warsztatów, m.in florystycznych, tworzenia biżuterii, robienia saszetek czy malowania domków. Czas umilały występy muzyczne uzdolnionych dzieci z Ukrainy. Wysłuchaliśmy też koncertu Rybonka i Tur – ukraińsko-polskiego duetu muzycznego. Wewnątrz budynku odbywały się warsztaty dla ciała i duszy, podczas których panie miały okazję poznać techniki asertywnego radzenia sobie ze złymi emocjami. W międzyczasie niektórzy poruszali się podczas zajęć jogi.

Kącik literacki

Wielbiciele książek poczuli się jak ryba w wodzie w kąciku literackim. Odbył się tam pokaz lektur oraz spotkanie z królową ukraińskiej fantastyki Darą Korniy. Fani ukraińskich mitów i stworzeń mieli szansę zagłębić się w temat fantastyki oglądając poświęconą tej tematyce prezentację.

“Piknik nazwaliśmy “Dom”, ponieważ chcieliśmy stworzyć przestrzeń do spędzenia czasu z bliskimi w rodzinnej atmosferze, jednocześnie integrując się z innymi i dzieląc się radością. Cieszę się, że udało się tego dokonać na gdańskiej Oliwie, ponieważ to niezwykle ważne, aby mieć poczucie przynależności i ciepła do miejsca, w którym się mieszka.” - mówi Dasha Balabai, Koordynatorka Pomocy na rzecz Uchodźców z Ukrainy w Fundacji RC

Grill i inne łakocie

Nie zabrakło także pysznego poczęstunku. Nikt nie chodził z pustym brzuchem, gdyż pyszny grill wypełniony po brzegi wersją mięsną i wege był dostępny dla każdego. Dla fanów słodyczy znalazła się też wata cukrowa!

“Piknik Dim/дім to niezwykle wspaniałe, piękne spotkanie integracyjne. Wydarzenie, które zrobiło duże wrażenie zarówno na dorosłych, jak i na ogromnej liczbie dzieci.” ~ mówi Valentyna Tsymbarovych, Koordynatorka Aktywizacji Zawodowej Uchodźców z Ukrainy

Zdjęcia: Dasha Balabai

Było wesoło, kolorowo, edukacyjnie i rodzinnie! Cieszymy się, że tak licznie przybyliście spędzić z nami dzień. To niesamowite uczucie, widzieć Wasze emocje i uśmiechy.

Współpraca

Wydarzenie nie obeszłoby się bez partnerów i patronatów, którym jesteśmy ogromnie wdzięczni i dziękujemy za wspaniałą współorganizację.

Patronat honorowy:
Konsulat Ukrainy w Gdańsku/ Kонсульство України в Гданську

Patronat:
Rada Dzielnicy Oliwa

Partnerzy:
Centrum Społeczności w Gdańsku (Fundacja LWF w Polsce)
Związek Ukraińców w Polsce Об’єднання Українців у Польщі
Baba z Wrzeszcza
Pełną Parą
Stowarzyszenie Studio Ekspresji
Fundacja Rozwoju Osobowości „ARTMIDA”
Fundacja Gdańska
Pomorska Fundacja Bracia Mniejsi

Patronat medialny:
gdansk.pl
Radio Gdańsk

—–

Województwo Pomorskie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020, Osi Priorytetowej 14 Integracja Imigrantów, Działania 14.1 Integracja Imigrantów realizuje w trybie nadzwyczajnym projekt p.n. „Pomorskie z Ukrainą”, służący przeciwdziałaniu skutkom kryzysu wywołanego konfliktem zbrojnym na terytorium Ukrainy.

Celem projektu jest wsparcie obywateli Ukrainy, przebywających na terytorium województwa pomorskiego w związku z działaniami wojennymi w Ukrainie, a także trwałe wzmocnienie ich postaw społecznych, zawodowych, edukacyjnych, zdrowotnych i kulturalnych.