Kiermasz literatury ukraińskiej | 13. Festiwal Kultur „Okno na Świat”

Serdecznie zapraszamy na 13. Festiwal Kultur „Okno na Świat” w którym mamy przyjemność uczestniczyć!
W weekend 26-27.08 od godziny 13:00 do 17:00 przy ul. Świętojańskiej 50 w Gdańsku będziemy prowadzić kiermasz literatury ukraińskiej w ramach działań naszej Biblioteki Ukraińskiej.

Podczas wydarzenia odbędą się spotkania z autorkami z Ukrainy Kateryną Flekman oraz Mariią Kamenską.

🇵🇱
👩 Kateryna Fleckman
jest poetką, pisarką, dziennikarką.
Wiersz „Rano budzisz się, karmisz kota… Kronika osobistych relacji z wojną” stał się początkiem kronik poetyckich autorki. Jest to zbiór wierszy i życiorysów pisanych na korytarzu mieszkania w Kijowie po wydarzeniach z 24 lutego 2022 roku.
Kateryna od osiemnastu lat pracuje w mediach, posiada dyplom z psychologii i wykłada na jednym z kijowskich uniwersytetów. Pracuje jako wolontariusz w Narodowej Agencji Pomocy Humanitarnej ZDOROVI.

Autorka zajmuje aktywną postawę obywatelską i uczestniczy w projektach mających na celu pomoc Siłom Zbrojnym. Dzięki współpracy z fundacją charytatywną „Biblioteka Krajów” ponad 100 książek Kateryny Fleckman trafiło do bibliotek na terenach okupowanych i dotkniętych wojną. Kolejnych sto pozycji wysłano na stanowiska bojowe ukraińskiej armii w ramach akcji „Dar dla obronności”. Część zysku z każdej edycji przekazywana jest na potrzeby armii ukraińskiej.

👩 Maria Kameńska
Mieszkanka Gdyni od ośmiu lat. Zaczęła tu pisać w lipcu 2019 roku i jej najlepsze historie narodziły się właśnie nad brzegiem Morza Bałtyckiego! W wolnym czasie też maluje i robi zdjęcia.

W 2022 roku zorganizowała kilka charytatywnych wystaw fotografii i akwareli na rzecz pomocy Ukrainie („Świat i Bogowie dla Ukrainy” – galeria Gdyńskie Centrum Filmowe, „Świat podarowany” – Dom Zarazy).
W lipcu 2022 roku nakładem wydawnictwa „Knygy 21” ukazał się zbiór opowiadań „Near Strangers”. Miły, ciepły, optymistyczny. Z lekkim humorem i wiarą w miłość. Zbiór zawiera 10 historii, w których odbywają się ważne, wypełniające spotkania, życie bohaterów pełne sensu, czułości i miłości.

Więcej informacji o Festiwalu: link

🇺🇦
Під час ярмарку української літератури на ХІІІ Фестивалі культур відбудуться зустрічі з авторками з України Катериною Флекман та Марією Каменською!
Запрошуємо 26 та 27 серпня з 14.00 до 15.00 за адресою вул. Świętojańska 50.

Вірш «Прокидаєшся ранком, годуєш кішку… Хроніка особистих стосунків з війною» став початком поетичних хронік авторки. Ви тримаєте в руках другу книгу віршів та життєвих історій, які охоплюють період з липня 2022 року по липень 2023.

👩 Катерина вісімнадцять
років працює у сфері медіа, має освіту психолога та викладає в одному з київських університетів. Працює волонтером Національної агенції гуманітарної допомоги ZDOROVI.

Перша книга авторки отримала визнання під час українських та європейських презентацій, в тому числі – в Національному музеї літератури України, Тижні українського мистецтва в Польщі, Всеукраїнському форумі військових письменників. Вірші Катерини Флекман перекладені на шість мов та стали частиною декількох збірок, серед яких книга «Херсонщина. Арт-спротив».
Авторка має активну громадянську позицію і бере участь в проєктах, спрямованих на допомогу ЗСУ. Більше 100 книжок Катерини Флекман були відправлені в бібліотеки на деокупованих та постраждалих від війни територіях завдяки співпраці з благодійним фондом «Бібліотечна країнах». Ще сто книжок були розіслані на бойові позиції українських військових в рамках акції «Подарунок для Захисниці». Частина прибутку з кожного накладу передається на потреби української армії.

Перша книга: «Прокидаєшся ранком. Годуєш кішку… Хроніки особистих стосунків з війною» – збірка віршів та життєвих історій, написаних в коридорі квартири в Києві після подій 24 лютого 2022 року.

👩 Марія Каменська
Вісім років живу в Гдині. Тут і почала писати в липні 2019 року. І найкращі мої оповідання народилися саме на березі Балтійського моря. Також малюю і фотографую.
В 2022 році організувала кілька благодійних виставок фотографій і акварелі для допомоги Україні («Swiat i Bogowie dla Ukrainy» – галерея Gdynski Centrum Filmowy, «Swiat podarowany» – Dom Zarazy).
В липні 2022 року у видавництві «Книги 21» вийшла збірка оповідань «Близькі чужинці».
Добра, тепла, оптимістична. З легким гумором і вірою в любов.
В збірці вміщено 10 оповідань, у яких відбуваються важливі зустрічі, що наповнюють життя героїв сенсом, ніжністю й коханням.