Zapraszamy na Galę „Nagrody Bursztynowego Mieczyka”

Czas rozstrzygnąć doroczny konkursu o Nagrodę Bursztynowy Mieczyk im. Macieja Płażyńskiego! Zapraszamy Was na święto organizacji pozarządowych z województwa pomorskiego – Galę Nagrody Bursztynowego Mieczyka, która odbędzie się już w piątek 11 grudnia od godziny 18:00 formule online.

Uroczystość będzie finalnym akcentem konkursu dla pomorskich organizacji pozarządowych. Transmisję na żywo z ceremonii będzie można oglądać na profilu Fundacja RC oraz na profilu Europejskie Centrum Solidarności I European Solidarity Centre. ECS od kilku lat gości Bursztynowe Mieczyki – tym razem w siedzibie Centrum odbędzie się realizacja uroczystości, którą poprowadzą: Natalia Gawlik Andrzej Stawicki.

W ramach Gali przewidziany został również mocny akcent muzyczno-artystyczny. Wraz z wybiciem na zegarach godziny 19, rozpocznie się specjalny koncert Sergiej KriuczkowRiverboat Ramblers Swing Orchestra! Od 30-tu lat koncertują z ogromnym powodzeniem na wszystkich najważniejszych scenach festiwalowych w Europie, odnosząc sukcesy, zdobywając liczne nagrody i wyróżnienia. Szeroki wachlarz repertuaru zespołu stanowią głównie utwory w klimatach swingowych, bossa nova oraz spiritual, porywające standardy jazzowe i dixielandowe. Z powodzeniem wykonują muzykę latynoamerykańską, największe przeboje rosyjskie i grane we własnych aranżacjach szlagiery muzyki popularnej.

Wokalista Sergiej Kriuczkow, o charakterystycznej barwie głosu, przez szeroką publiczność zwany jest „Białym Luisem Armstrongiem”… Swing w języku angielskim znaczy „kołysać się”. Przy muzyce zespołu Riverboat Ramblers nie sposób ustać spokojnie. Swing is King. To będzie wieczór NGO-sów i dla NGO-sów!

Partnerami Nagrody Bursztynowego Mieczyka są: przyznający nagrody główne Wojewoda Pomorski, Marszałek Samorząd Województwa Pomorskiego, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz Marszałek Senat Rzeczypospolitej Polskiej, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, POMORSKIE Regional EU Office, Europejskie Centrum Solidarności I European Solidarity Centre

Do kogo powędrują statuetki Nagród Głównych, a do kogo Nagrody Specjalne? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie bądźcie z nami w piątkowy wieczór. Podczas uroczystości poznajmy tegorocznych Laureatów i wspólnie zobaczmy, jak wielką moc mają pomorskie organizacje pozarządowe!