Świętowanie Niepodległości w Pałacu

Serdecznie zapraszamy 18 listopada, o godzinie 16.30 wszystkich Seniorów 60+ na Świętowanie Niepodległości w Pałacu.

Jak będziemy świętować?
Zaczniemy od wspólnego śpiewania pieśni patriotycznych,
Wysłuchamy prelekcji historycznej,
A na koniec weźmiemy udział w koncercie muzyki polskiej Baltic String Quartet.
W przerwie od doznań dla ducha – dla ciała przygotujemy pyszny poczęstunek.

WSTĘP WOLNY Chętnych prosimy o potwierdzenie obecności poprzez wiadomość e-mail na:
dom.sasiedzki@fundacjarc.org.pl
lub telefonicznie: 501 975 119

W programie koncertu m.in.:
Górecki – Trzy tańce w dawnym stylu
Chopin – Nocturn Es dur,
Chopin – Preludium e-moll
Kilar – Walc z Ziemi Obiecanej
Muzyka z polskich seriali
Padarewski – Melodia
Kilar – Polonez z Pana Tadeusza

Baltic String Quartet to gdański kwartet smyczkowy, którą tworzą absolwenci Akademii Muzycznej w Gdańsku, obecnie związani z Filharmonią Bałtycką i Teatrem Muzycznym.
Połączyła ich wspólna pasja, szerokie spojrzenie na sztukę i poczucie humoru. Muzycy spełniają się zarówno w projektach typowo klasycznych, jak i bardziej nowatorskich. Ich repertuar łączy muzykę kameralną, rozrywkową, jazzową, czasem do koncertów dodają elementy kabaretu.

Baltic String Quartet jest pomysłodawcą i organizatorem “Niedzielnych spotkań z muzyką 13:13”, które odbywają się w Gdańskim Towarzystwie Przyjaciół Sztuki. Od 2008 r. organizuje koncerty pod nazwą „Chillout Classic”, podczas których widzowie mogą relaksować się przy muzyce, leżąc na wygodnych sofach i leżakach, przy zgaszonym świetle. Lider kwartetu Tomasz Diakun jest organizatorem Festiwalu Chillout Classic, który odbywa się w Straszynie.

Projekt dofinansowany ze środków programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+ na lata 2021-2025”. Edycja 2021