Regionalna Pomoc dla Uchodźców z Ukrainy

Zobacz, co możesz z nami zrobić. Weź udział w naszych projektach i pozyskaj nowe fundusze.

Wspieramy sąsiadów z Ukrainy

Projekt realizowany od kwietnia do czerwca 2022

Od początku agresji Rosji na Ukrainę, granicę polsko-ukraińską przekroczyły około 3 mln uchodźców z Ukrainy (stan na 28 kwietnia 2022). Fundacja RC od początku napływu uchodźców zorganizowała szereg spotkań z ekspertami, osobami, które pochodzą z Ukrainy i są w Polsce dłuższy czas (kilka lat), z osobami pracującymi na przejściach granicznych z Ukrainą (wolontariuszami) i zbierała informacje na temat potrzeb tych osób. Konfrontowaliśmy je z działaniami, jakie pełnimy statutowo i w jakich jesteśmy ekspertami.

W projekcie Regionalna Pomoc dla Uchodźców z Ukrainy dofinansowanym z budżetu Państwa, realizujemy działania takie jak:

1. Prowadzenie punktu dystrybucji zbiórek ubrań i środków higienicznych.
  2. Wsparcie formalno-prawne wraz z tłumaczeniem w języku korzystających ze wsparcia.
  3.  Organizacja i prowadzenie nauki podstaw języka polskiego dla młodzieży i osób dorosłych w zorganizowanych grupach.
  4. Organizacja i udzielanie wsparcia psychologicznego, zawodowego i językowego – wsparcie sąsiedzkie.
  5. Wsparcie wolontariuszy
Dofinansowane ze środków budżetu Państwa