1. Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej „Dobra robota”

Dobra Robota

Projekt realizowany w latach 2013 – 2015 przez konsorcjum partnerów: Fundację RC, Obszar Metropolitalny Gdańsk Gdynia Sopot, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Pomorską Specjalną Strefę Ekonomiczną, Stowarzyszenie Pracodawcy

Tytuł projektu„Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej na subregion metropolitalny i nadwiślański”
Źródło finansowaniaRegionalny Program Operacyjny
Okres realizacji2013-2015

2. Fundusz Regrantingowy „Gdynia odnowa”

Gdynia ODNOWA

To przedsięwzięcie realizowane pilotażowo w 2018 roku, w ramach działań rewitalizacyjnych w 3 gdyńskich dzielnicach: Witomino, Chylonia oraz Oksywie. Obejmowało dystrybucję środków w formie tzw. mikrogranty dedykowanych mieszkańcom a przeznaczonych na działania społeczne prowadzone na obszarze rewitalizacji tychże obszarów.

Więcej na www.gdyniaodnowa.org

Tytuł projektu„Chylonia odnowa”
„Witomino odnowa”
„Oksywie odnowa”
Źródło finansowaniaUrząd miasta Gdyni
Okres realizacji2018

3. „Nic o mnie beze mnie”

Projekt realizowany w latach 2009 – 2011 był programem monitorowania prawa lokalnego w zakresie wykorzystania rozwiązań prawnych w partycypacji społecznej połączonym z kampanią społeczną. Celem projektu określono jako podniesienie poziomu edukacji obywatelskiej wzmocnienie narzędzi, które są wpisane w system prawa i zapewniają szeroki udział obywateli w rządzeniu gminą.

Tytuł projektu„Nic o mnie beze mnie”
Źródło finansowaniaPoddziałanie 5.4.2. POKL
Okres realizacji2009-2011

4. Od samoorganizacji do partycypacji poprzez wsparcie pomorskich centrów organizacji pozarządowych

Pomorska Sieć Centrów Organizacji Pozarządowych

Projekt realizowany w partnerstwie z Centrum Inicjatyw Obywatelskich, przewidywał  powstanie 6 Centrów Organizacji Pozarządowych (COP) – 2 organizacje macierzyste działające w Słupsku i Gdańsku oraz 4 organizacje z terenu województwa pomorskiego (Kartuzy, Pruszcz Gdański, Lębork, Kwidzyn). Poza działaniami mającymi na celu integrację partnerów, uwspólnienie standardów, działania uwzględniały wiele usług bezpośredniego wsparcia dla ngo tj. poradnictwo, wsparcie księgowe, usługa marketingowa, szkolenia, coaching itp. Jednym z efektów współpracy było zawiązanie Pomorskiej Sieci COP.

Tytuł projektu „Od samoorganizacji do partycypacji poprzez wsparcie pomorskich centrów organizacji pozarządowych”
Źródło finansowaniaPoddziałanie 5.4.2. POKL
Okres realizacji2011-2014

5. Regionalny Ośrodek Europejskiego Funduszu Sąsiedzkiego

Regionalny Ośrodek EFS

Sieć Regionalnych Ośrodków Europejskiego Funduszu Społecznego powstała, aby rozwijać kompetencje potencjalnych projektodawców związane z wykorzystaniem szansy, jaką oferuje Europejski Fundusz Społeczny. Regionalne Ośrodki EFS były odpowiedzialne za szkolenia, świadczą usługi doradcze z zakresu aplikowania o środki EFS oraz usługi informacyjne. Sieć nadzorowana był przez Krajowy Ośrodek Europejskiego Funduszu Społecznego, której celem było zapewnienie realizacji usług o jednolitym standardzie oraz koordynację prowadzonych działań.

Tytuł projektuRegionalny Ośrodek Europejskiego Funduszu Sąsiedzkiego
Źródło finansowaniaPOKL