Fundacja RC

Wsparcie aktywnych mieszka艅c贸w

Dom S膮siedzki

To oferta dla mieszka艅c贸w dzielnicy Wrzeszcz, kt贸rzy szukaj膮 alternatywny dla sp臋dzania czasu wolnego w swojej dzielnicy b膮d藕 chcieliby pozyska膰 miejsce i wsparcie dla dzia艂a艅 kt贸re ju偶 prowadz膮.聽Dom S膮siedzki聽to miejsce, w kt贸rym ca艂a przestrze艅 oddana w艂a艣nie mieszka艅com, jego a g艂贸wnym celem dzia艂ania jest wspieranie dzia艂a艅 lokalnych i integracja s膮siedzka. To ich pomys艂y tworz膮 na bie偶膮co plan dzia艂ania takiego miejsca, dzi臋ki czemu mog膮 stawa膰 si臋 gospodarzami lub wsp贸艂gospodarzami takiego miejsca. Dom S膮siedzki to tak偶e dzia艂ania animacyjne w dzielnicy, podejmowanie wsp贸艂pracy z innymi instytucjami na terenie Wrzeszcza, kt贸re realizuj膮 podobne cele.

Gda艅ski Fundusz S膮siedzki logo

Gda艅ski Fundusz S膮siedzki

Celem Fundusz jest przede wszystkim zwi臋kszenie zaanga偶owania mieszka艅c贸w Gda艅ska w聽inicjatywy podejmowane na聽rzecz szeroko poj臋tego dobra wsp贸lnego, tak偶e w聽wymiarze dzielnicowym. To narz臋dzie umo偶liwiaj膮ce dofinansowanie pomys艂贸w na r贸偶ne dzia艂ania spo艂eczne 鈥 od obchod贸w Gda艅skich Dni S膮siad贸w po inicjatywy prorodzinne czy festyny dzielnicowe. 艢rodki dost臋pne s膮 zar贸wno dla organizacji pozarz膮dowych (max. Kwota 5000 z艂) jak i niezrzeszonych grup mieszka艅c贸w (max. 500 z艂).

Punkt nieodp艂atnej Pomocy Prawnej Fundacja RC

Punkt Nieodp艂atnych Porad Prawnych

To oferta dla mieszka艅c贸w Gda艅ska szukaj膮cych kompetentnej pomocy prawnej w r贸偶nych mniej lub bardziej trudnych sytuacjach 偶yciowych. Pomoc jest bezp艂atna, dy偶ury odbywaj膮 si臋 codziennie w dw贸ch punktach w Gda艅sku 鈥 w Domu S膮siedzkim na Orunii i Domu S膮siedzkim we Wrzeszczu.