Miejsca, które sprzyjają relacjom. Dlaczego Mieszkańcy są ważni w naprawianiu miasta? | SPOTkaj Cafe

Są takie miejsca, które sprzyjają relacjom lepiej od innych.🫂
🌿Wybieramy je na miejsca do życia, myślimy o nich ze względu na dzieci albo swoich starszych rodziców. Jeździmy tam, gdy chcemy odpocząć lub spędzić czas wolny w miłej atmosferze, na wydarzeniach kulturalnych czy imprezach miejskich.
Od czego to zależy❓ Kto ma na to wpływ? I dlaczego w tym procesie ważne są słowa Rewitalizacja – Partycypacja – Aktywizacja?

👉 O tym, dlaczego to Mieszkańcy są ważni w naprawianiu miasta porozmawiamy na kolejnym SPOTkaj Cafe 15 marca w Domu Sąsiedzkim w Nowym Porcie.
Na spotkanie zapraszamy mieszkańców/nki Gdańska, animatorów i animatorki społecznych/e, urzędników/czki, radnych/e, działaczy/ki i aktywistów/ki. Wszystkich, którym zmiany w mieście nie są obojętne. 🙃
Zapisy: https://forms.gle/rckQa1yGKvFSfLdcA

Będziemy wspólnie z naszymi ekspertkami i praktyczkami z dziedziny rewitalizacji zastanawiać się, dlaczego procesy rewitalizacji dzielnicy nie mogą przebiegać bez udziału w nich mieszkańców.
🔹Co zrobić, aby mieszkańcy chcieli brać w ich udział oraz jakie są korzyści dla lokalnych wspólnot w udziale w takich procesach?
🔹A co jest najbardziej zniechęcające?
🔹Jakie są różnice w podejściu do tych właśnie zagadnień w Gdyni i w Gdańsku?
To będzie wspaniała okazja do wymiany doświadczeń!🙋

📌 Spotkanie odbędzie się w Nowym Porcie – dzielnicy objętej Gminnym Programem Rewitalizacji, w której proces rewitalizacji już trwa. Zatem korzystając z okazji wyjdziemy na chwilę na zewnątrz by zaczerpnąć świeżego powietrza i przyjrzeć się z bliska efektom rewitalizacji.

Prowadzące:
👤 Katarzyna Werner – z wykształcenia magister politologii. Z doświadczenia animatorka społeczna. Na co dzień wspiera inicjatywy dzielnicowe pracując w Zespole Rewitalizacji i Dziedzictwa Kulturowego, w Biurze Rozwoju Gdańska – instytucji koordynującej wdrożenie rewitalizacji w Gdańsku.

Współpracuje od lat z gdańskim sektorem pozarządowym, a w szczególności z gdańskimi Domami i Klubami Sąsiedzkimi. Projekty, które według niej mają największą moc w rewitalizacji społecznej, to inicjatywy podwórkowe podejmowane przez mieszkańców, wspieranych przez animatorki i animatorów społecznych.

👤Barbara Marchwicka – z wykształcenia architektka. Z doświadczenia urbanistka. Z przekonania pracownik samorządowy. Od 2016 związana z Laboratorium Innowacji Społecznych – jednostką miejską koordynującą proces gdyńskiej rewitalizacji Gdynia OdNowa (https://lis.gdynia.pl/rewitalizacja-gdynia-odnowa).

W codziennej pracy łączy dziedziny projektowe i humanistykę: projektowanie skierowane na użytkownika (UX Design), placemaking, partycypacyjne modele zarządzania oraz doświadczenie pracy z lokalną społecznością. Od 2019 w dziale inwestycji LIS inkubuje model włączania użytkowników w proces projektowania i realizacji inwestycji rewitalizacyjnych. Od 2019 Pełnomocniczka Prezydenta Miasta Gdyni ds. przestrzeni publicznych.

Podsumowanie:
🗓 15 marca 2023 r. godz. 18.00
📌 Miejsce: Dom Sąsiedzki w Nowym Porcie, ul. Wyzwolenia 49
📧 Zapisy: https://forms.gle/rckQa1yGKvFSfLdcA

Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.