Fundacja RC

Mam Czas Grupa Wsparcia Dla Sopockich Mam Niemowlak贸w- projekt realizowany w ramach Funduszu AKUMULATOR SPO艁ECZNY

Grupa wsparcja dla mam niemowlak贸w MamCzas to projekt wsp贸艂finansowany przez Miasto Sopot oraz Program FIO Narodowego Instytutu Wolno艣ci w ramach Fundusz AKUMULATOR SPO艁ECZNY. Dzi臋ki temu jeste艣my zaszczycone zaprosi膰 mamy na bezp艂atny cykl spotka艅 podczas kt贸rych zajmiemy si臋 przygl膮daniem r贸偶nym obszarom jakie otworzy艂o w nas macierzy艅stwo. Poczytajcie co proponujemy w ramach spotka艅!

Od niedawna jeste艣 Mam膮 (po raz pierwszy, kolejny…). Bycie Mam膮 to przygoda 偶ycia, Ty ju偶 wiesz najlepiej czy To nieko艅cz膮ce si臋 morze czu艂o艣ci i tkliwo艣ci czy mo偶e nieznany dot膮d obszar l臋k贸w i trw贸g. A mo偶e troch臋 to i troch臋 to?
Tak, Mamo, Ty ju偶 wiesz. Chcemy Ci臋 zaprosi膰 do naszego wsp贸lnego przedsi臋wzi臋cia, do kr臋gu, w kt贸rym b臋dziesz mog艂a w spos贸b dla siebie mo偶liwie najbezpieczniejszy popatrze膰 na to, co otwiera w Tobie macierzy艅stwo. Nie jest wa偶ne czy to Twoje pierwsze Dziecko, czy mo偶e kolejne, dla ka偶dego z nich jeste艣 Jedyn膮 Mam膮, dla ka偶dego z nich jeste艣 inn膮 Mam膮 i w zasadzie to jest w tym wszystkim tak samo pi臋kne jak i przera偶aj膮ce.
Chcia艂yby艣my, dziel膮c si臋 wsp贸lnym do艣wiadczeniem Mocy i Niemocy popatrze膰 na Nasze bycie w tym 艣wiecie jako Matki: Kobiety, kt贸re pewnego dnia sta艂y si臋 dla kogo艣 Ca艂ym 艢wiatem. A to wszystko w nowym, trudnym kontek艣cie sytuacji epidemicznej….
Zapraszamy wi臋c na cotygodniowe spotkania w zamkni臋tej grupie, w kt贸rej b臋dziemy mog艂y dzieli膰 si臋 najciemniejsz膮 i najja艣niejsz膮 stron膮 naszego Nowego Bycia w 艣wiecie. Chcemy stworzy膰 grup臋 dla kobiet, kt贸re ceni膮 sobie szczere i buduj膮ce kontakty z innymi.
Co tydzie艅, w ka偶dy poniedzia艂ek (start 14 wrze艣nia), przez p贸艂torej godziny B臉DZIEMY ZE SOB膭.
A przy tym b臋dziemy:
– m贸wi膰 i s艂ucha膰 o tym, co teraz dla Was 偶ywe i wa偶ne,
– oswaja膰 trudno艣ci i rado艣ci zwi膮zane z byciem Mam膮,
– obdarowywa膰 si臋 uwag膮,
– wzmacnia膰 si臋 w poczuciu bycia Mam膮 wystarczaj膮co dobr膮,
– czerpa膰 si艂臋 i spok贸j z bycia razem.Je偶eli doczyta艂a艣 informacj臋 do tego miejsca, to dzi臋kujemy i prosimy, zosta艅 do ko艅ca opisu. Staramy si臋 w nim wyja艣ni膰 jak najdok艂adniej, o co w tym wszystkim chodzi. A je偶eli po lekturze b臋dziesz mie膰 pytania, w膮tpliwo艣ci, albo b臋dziesz si臋 zastanawia膰 czy grupa jest dla Ciebie, to zapraszamy do kontaktu (wyrwinska.katarzyna@gmail.com, stanislawek.joanna@gmail.com).
ZAMKNI臉TA GRUPA WSPARCIA bo:
– sta艂y sk艂ad uczestniczek pozwala szybciej wytworzy膰 atmosfer臋 bezpiecze艅stwa,
– zasada poufno艣ci b臋dzie jedn膮 z podstawowych zasad przy tworzeniu grupy, oznacza to, 偶e z szacunkiem i spokojem b臋dziesz mog艂a wnie艣膰 na forum grupy to, co wa偶ne, mocne, trudne,
– liczba uczestniczek jest najbardziej optymalna, aby nie powsta艂 chaos i aby艣 ze wszystkim co wnosisz by艂a zauwa偶ona i us艂yszana (8 os贸b maksymalnie),
– sta艂e godziny spotka艅 pozwol膮 Ci zachowa膰 porz膮dek w planie dnia, tygodnia, miesi膮ca (ilo艣膰 spotka艅 jest okre艣lona z g贸ry, b臋dzie ich 10),
– mo偶esz by膰 ze swoim dzieckiem, mo偶esz te偶 by膰 sama je艣li masz tak膮 wol臋 i mo偶liwo艣膰
KIEDY?
PONIEDZIA艁KI, godz. 10.00-12.00, startujemy 14 wrze艣nia. Spotykamy si臋 w ka偶dy poniedzia艂ek o tej samej porze przez 10 kolejnych tygodni.
JAK?
Spotkania b臋d膮 si臋 odbywa膰 za po艣rednictwem GoogleMeet. Maksymalna liczba uczestniczek grupy to 8.
CENA:
BEZP艁ATNIE
ZAPISY:
Prosimy piszcie na adresy wyrwinska.katarzyna@gmail.com lub stanislawek.joanna@gmail.com. W odpowiedzi otrzymacie od nas formularze rekrutacyjne z pro艣b膮 o wype艂nienie. W nast臋pnym kroku b臋dziemy si臋 z Wami kontaktowa膰 indywidualnie.Pierwsze艅stwo udzia艂u w grupie b臋d膮 mia艂y mamy zamieszka艂e w Sopocie.W PROJEKCIE PRZEWIDZIANO DODATKOWO BEZP艁ATNE KONSULTACJE INDYWIDUALNE DLA UCZESTNICZEK PROGRAMU.
PROWADZ膭CE:
Joanna Stanis艂awek-Kapusta – jestem szkol膮cym si臋 terapeut膮,pedago偶k膮, nauczycielk膮, logopedk膮 wywodz膮c膮 si臋 z Uniwersytetu Gda艅skiego, od kilku lat dzia艂am na polu arteterapii. Sko艅czy艂am mi臋dzyuczelniane studium arteterapii przy Gda艅skim Uniwersytecie Medycznym. Kolejny szczebel wykszta艂cenia zdoby艂am w Warszawie pod okiem prof. Jerzego Mellibrudy w utworzonym pod jego patronatem Studium Pomocy Psychologicznej i Interwencji Kryzysowej. W nast臋pnej kolejno艣ci uko艅czy艂am dwustopniowy kurs Terapii Skoncentrowanej na Rozwi膮zaniach oraz jestem szkol膮cym si臋 psychoterapeut膮 w Profesjonalnej Szkole Psychoterapii Intra w Warszawie. W mi臋dzyczasie regularnie doszkalam si臋 na r贸偶nego rodzaju kursach w obszarze rozwoju osobistego. Tak, te偶 jestem Mam膮 i wiem, co niesie ze sob膮 bycie Mam膮, cho膰 przyznam szczerze, 偶e obcowanie z dzie膰mi towarzyszy mi odk膮d pami臋tam, z racji zawodu jaki wykonuj臋. Wiem te偶, 偶e nie ma idealnego wzoru na bycie Mam膮 a to, o czym czytam i widz臋 w tabloidach na temat macierzy艅stwa wprawia mnie w os艂upienie i wci膮偶 na nowo zadaj臋 sobie pytanie: czy ja o czym艣 nie wiem? Dla jasno艣ci: to troche z przymru偶eniem oka. W grupie, kt贸r膮 chcemy stworzy膰 z Kasi膮 b臋dzie du偶o miejsca na humor i dystans wobec w艂asnego macierzy艅stwa.Kasia Wyrwi艅ska 鈥 jestem mam膮 3,5-letniej Igi. Chocia偶 uko艅czy艂am socjologi臋 i kilka lat pracowa艂am w organizacjach pozarz膮dowych realizuj膮c projekty obywatelskie zawsze czu艂am, 偶e to, co daje mi prawdziwe poczucie sensu i spe艂nienia to tworzenie przestrzeni dla innych do spotkania z samym sob膮. Po powrocie z urlopu macierzy艅skiego natrafi艂am na informacj臋, 偶e Fundacja Sto Pociech z Warszawy organizuje kurs trenerski dla os贸b, kt贸re chc膮 prowadzi膰 grupy wsparcia dla rodzic贸w. 鈥濼o wspaniale si臋 sk艂ada鈥 鈥 tak pomy艣la艂am i kilka miesi臋cy p贸藕niej mia艂am za sob膮, jak si臋 okaza艂o, jedno z wa偶niejszych do艣wiadcze艅 w 偶yciu. Opr贸cz kompetencji trenerskich, grupa da艂a mi niezwyk艂膮 si艂臋. Dok艂adnie tak膮, jakiej potrzebowa艂am na tamtym etapie bycia mam膮. Chc臋 si臋 dzieli膰 tym darem jakim jest moc grupy i w艂a艣nie dlatego zapraszam Was do udzia艂u w grupie mam 鈥濵amCzas”.
By膰 mo偶e dla cz臋艣ci z Was istotne b臋d膮 jeszcze dwie informacje: jestem socjoterapeutk膮 z dyplomem Krakowskiego Centrum Psychodynamicznego oraz jestem na II roku roku szko艂y psychoterapii Psychodynamicznej w ramach KCP.Spotkania, na kt贸re Was zapraszamy to cykl prowadzony w oparciu o formu艂臋 wypracowan膮 przez warszawsk膮 Fundacj臋 Sto Pociech. Jedna z misji Fundacji to szerzenie idei wspierania i towarzyszenia mamom w tym prze艂omowym momencie ich 偶ycia, jakim jest pojawienie si臋 dziecka, w ramach spotka艅 鈥淯rodzi艂am 呕ycie鈥. Szerzenie idei to m.in. szkolenie os贸b chc膮cych prowadzi膰 takie grupy w swoich spo艂eczno艣ciach. Wi臋cej o dzia艂aniach Fundacji Sto Pociech mo偶na przeczyta膰 tutaj: www.stopociech.p聽