Fundacja RC

LETNIA SZKOŁA final kopia

Fundacja Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych zaprasza działaczy organizacji pozarządowych oraz osoby działające w grupach nieformalnych, zainteresowanych rozwojem kompetencji w zakresie animacji społecznej, do udziału w Letniej Szkole Animacji Społecznej!

Jeżeli chcesz…
– budować relacje i więzi społeczne w środowisku lokalnym,
– aktywizować i mobilizować mieszkańców,
– uruchamiać potencjał całych społeczności,
– włączać do współpracy partnerów ze strony administracji publicznej oraz biznesu…
…ten projekt jest dla Ciebie!

Rozpoczynamy rekrutację !

Jeśli chcesz dołączyć do Letniej Szkoły Animacji Społecznej! (LSAS) – Zgłoś swoją kandydaturę!

Wystarczy wypełnić FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Zgłoszenia przyjmujemy do 31.05.2021

Liczba miejsc ograniczona -mamy ich tylko 12.

Większość zjazdów odbędzie się stacjonarnie.

W programie m.in : metodyka pracy animatora_ki, diagnozowanie środowiska lokalnego, współpraca z biznesem, wykorzystanie elementów ekologii i ochrony środowiska w animacji. Szczegółowy harmonogram znajduje się poniżej.
Cały cykl szkoleniowy będzie zakończony krótkim testem końcowym oraz rozdaniem certyfikatów ukończenia LSAS.

Kontakt do koordynatorki: Maria Witecka – Wiese

maria.witecka@fundacjarc.org.pl

Kliknij i zobacz, jak wyglądała Gdańska Szkoła Animatorów Lokalnych w zeszłym roku.

Letnie Szkoła Animacji Społecznej rozkład

*UWAGA ! Zastrzegamy sobie, że daty poszczególnych zjazdów mogą ulec zmianie.

Szkoła jest podzielona na 4 zjazdy szkoleniowe. Spotkania będą odbywały się w piątki w godzinach 16.30-20.30 oraz w soboty w godzinach 9.00-16.00.

Rekomendacje od uczestników poprzedniej edycji:

Szkoła Animatorów to propozycja zarówno dla osób działających lokalnie od lat, jak i dla raczkujących nowicjuszy. Ja należałam do tej drugiej grupy – do Szkoły dołączyłam na samym początku mojej pracy w roli animatorki społecznej Każde szkolenie było pigułką wiedzy, którą traktowałam jak szansę na rozwój – na odkrycie swojego potencjału i umiejętności. Największą wartością Szkoły Animatorów jest bogactwo jej oferty. Szeroki wachlarz wykładów i ćwiczeń pozwala pozyskać  wiedzę z wielu różnych źródeł i podążać za tym, co jest nam najbliższe w pracy animatora.

Joanna Leszczyńska

Animator Społeczny ISE Chełm

Poziom realizacji szkoleń był bardzo wysoki – zajęcia teoretyczne, wsparte praktycznymi warsztatami oraz wizytami studyjnymi pozwoliły uzyskać wszechstronny pakiet – otrzymaliśmy bogaty zasób wiedzy i umiejętności do prowadzenia dużych, ważnych projektów. Swoimi umiejętnościami możemy wspierać formalne i nieformalne grupy ludzi, którzy chcą działać, pragną zmieniać świat. Wielkie brawa dla Łukasza Samborskiego oraz Jerzego Boczonia oraz Fudacji RC z Gdańska za dostrzeżenie zapotrzebowania na tego typu szkolenia oraz za ich profesjonalne, pełne zaangażowania przeprowadzenie. Podziękowania również dla pozostałych uczestników Akademii – za zaangażowanie oraz wspaniałą atmosferę na warsztatach.

Alina Jakusz

Stowarzyszenie Instytut Czasu

Dzięki Szkole Animatorów usystematyzowałem i poszerzyłem wiedzę na temat pracy ze społecznością lokalną, a także o współpracy z administracją i trzecim sektorem. Zajęcia prowadzili najlepsi eksperci, a ich uczestnikami była grupa świetnych ludzi! To wszystko sprawiło, że czas spędzony z Pomorską Szkołą Animatorów był czasem dobrze wykorzystanym.

Szymon Benedyk

Stowarzyszenie Traugutt.org

Radny Gminy Pruszcz Gdański

Dzięki uczestnictwu w Szkole Animatorów odświeżyłam wiedzę, którą zdobyłam podczas studiów socjologicznych. Uzyskałam również cenne wskazówki, które z pewnością przydadzą się w pracy animatora lokalnej społeczności.

Agata Żemetro

Koło Gospodyń Wiejskich “Błękitna Radunia”

Udział w Szkole Animatorów, kursie organizowanym przez Fundację RC, był wspaniałym doświadczeniem dającym możliwość wszechstronnego rozwoju w pracy animatorskiej. Dzięki udziałowi w szkoleniu można było wzbogacić się o ciekawą wiedzę związaną z pracą animatora, otrzymać wartościowe narzędzia do pracy animacyjnej, a przede wszystkim nawiązać wspaniałe znajomości z innymi animatorami z pasją. Polecam!

Kalina Nowogórska

Doula, liderka klubu mam Boborunia