Kawa z animacją społeczną 5

Porozmawiajmy o tym, jak pomagamy, jak odnajdujemy się w obecnej sytuacji jako animatorzy pomocy.

Podczas kolejnej „Kawy z animacją” spotkamy się tym razem stacjonarnie – w gościnnych progach ISE Dolne Miasto. Porozmawiamy o tym, jak działacie w obecnej sytuacji, co wiemy o systemowej i nieformalnej pomocy oraz jak sobie możemy na wzajem pomóc.

Swoim doświadczeniem podzielą się nasze gospodynie – Ela Woroniecka i Danuta Pluzińska oraz osoba z zespołu Solidarności Codziennie ECS.

Ostatnie dwa tygodnie wpłynęły na stałą, rutynową działalność organizacji pracujących z lokalną społecznością. Sytuacja, która nas zaskoczyła, wymogła elastyczność i postawienie sobie pytania – co jest najważniejsze do zorganizowania w najbliższym czasie oraz jaką formułę powinien przyjąć mój dom sąsiedzki? Jak reagować na różne emocje odwiedzających nas uczestników?

O naszych doświadczeniach i spostrzeżeniach porozmawiamy podczas najbliższego spotkania 16 marca o 17:30 w domu sąsiedzkim Inkubator Sąsiedzkiej Energii Dolnego Miasta ul. Reduta Wyskok 2.

Gościem specjalnym będzie psycholog z doświadczeniem w pracy terapeutycznej z osobami, które przechodzą traumatyczne przeżycia. Facylitatorką spotkania będzie Kasia Werner.

Projekt finansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweskiego Mechanizmu Finansowego