Dostępność w NGO | Szkolenie dla gdańskich organizacji pozarządowych

W poniedziałek 15 listopada o godzinie 16.00 Fundacja RC wraz z Pomorską Siecią Centrów Organizacji Pozarządowych zaprasza przedstawicieli i przedstawicielki gdańskich organizacji pozarządowych na bezpłatne szkolenie z zakresu Ustawy o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.

Na szkoleniu uczestnicy i uczestniczki poznają podstawy prawne przekazane w przyjazny, nieformalny sposób. Omówione zostaną obszary dostępności oraz obowiązki, jakie musi wypełniać NGO w ich zakresie. Podczas praktycznej części osoby biorące udział dokonają autooceny z wykorzystaniem list kontrolnych, opracują deklarację dostępności oraz stworzą plan działania na rzecz poprawy i bieżącego zapewniania dostępności. Nauczą się również podstaw tworzenia tekstów alternatywnych dla ilustracji, a także stworzą audiodeskrypcję dla loga swojej organizacji.

Szkolenie poprowadzi dr Marcin Karwowski – trener, coach, specjalista informacji, doktor nauk humanistycznych w dziedzinie informatologii, który uwielbia niesztampowe metody pracy. Od ponad 10 lat pracuje z osobami niepełnosprawnymi w zakresie dostępności narzędzi, materiałów i architektury dla osób ze specjalnymi potrzebami. Obecnie dyrektor instytucji kultury oraz koordynator kilkunastu projektów.

Spotkanie odbędzie się w siedzibie Fundacji RC, przy al. Grunwaldzkiej 5 w Gdańsku Wrzeszczu (dawny Pałac Ślubów) i potrwa około 4 godziny. Organizatorzy zapewniają poczęstunek.

Na szkolenie obowiązują zapisy poprzez formularz:

Szkolenie dofinansowano ze środków Miasta Gdańska oraz Samorządu Województwa Pomorskiego.
Tekst alternatywny: Grafika zawiera rysunek czterech osób – kobiety na wózku, kobiety w hidżabie, kobiety w średnim wieku i czarnoskórego mężczyzny. Nad nimi znajduje się żarówka. Ponadto widnieje napis „Dostępność w NGO | 15 listopada 2021 | 16:00 – 20:00 | Fundacja RC, Gdańsk – Wrzeszcz”. A pod spodem loga organizatorów: Fundacji RC i Pomorskiej Sieci Centrów Organizacji Pozarządowych oraz informacja, że dofinansowano przez Miasto Gdańsk i Samorząd Województwa Pomorskiego