Zaanga偶owani czy zajechani? Jacy jeste艣my – my, osoby pracuj膮ce w organizacjach pozarz膮dowych? Poznaj projekt聽Zaanga偶owani czy zajechani? Rozw贸j kompetencji osobistych os贸b pracuj膮cych w NGO.聽

Projekt obejmuje:

1) Analiz臋 zjawiska wypalenia zawodowego specyficznego dla NGO dzi臋ki wypowiedziom os贸b z organizacji pozarz膮dowych z Tr贸jmiasta i okolic, g艂贸wnie 鈥減omocowych鈥 NGO oraz tych dzia艂aj膮cych na rzecz praw cz艂owieka. Te organizacje s膮 szczeg贸lnie nara偶one na do艣wiadczanie trudno艣ci osobistych zwi膮zanych , poniewa偶 bazuj膮 na silnej misyjno艣ci, a ich pracownicy funkcjonuj膮 w roli 鈥減omagaczy鈥.

2) Warsztaty rozwijaj膮ce kompetencje osobiste – chcemy, by osoby pracuj膮ce w tr贸jmiejskich i okolicznych organizacjach pozarz膮dowych, kt贸re rozpoznaj膮 u siebie symptomy wypalenia zawodowego, zwi臋kszy艂y swoj膮 wiedz臋 i umiej臋tno艣ci niezb臋dne do przeciwdzia艂ania mu.聽

3) Stworzenie praktycznego informatora, kt贸ry b臋dzie zawiera艂:

• opis problemu, mi臋dzy innymi w oparciu o wypowiedzi os贸b uczestnicz膮cych w projekcie i dost臋pne w Polsce dane,
  • wnioski z warsztat贸w – jakie metody i tre艣ci s膮 skuteczne w radzeniu sobie z wypaleniem zawodowym?
  • 10 zasad post臋powania, kt贸rych przestrzeganie minimalizuje wyst臋powanie wypalenia zawodowego w organizacjach pozarz膮dowych.  Zasady b臋d膮 wypracowane przez grup臋 i wszystkie inne osoby ch臋tne. Informator b臋dzie dost臋pny dla wszystkich organizacji pozarz膮dowych i os贸b zainteresowanych tematem.
4) Publikacj臋 zasad post臋powania („dekalogu organizacji pozarz膮dowych”), kt贸rych znajomo艣膰 i przestrzeganie minimalizuje wyst臋powanie wypalenia zawodowego w organizacjach pozarz膮dowych w atrakcyjnej graficznie formie – drukowanej oraz elektronicznej, aby ka偶da organizacja mog艂a „dekalog” wydrukowa膰 i powiesi膰 w widocznym miejscu. Aby otrzyma膰 plik, prosimy o kontakt z Katarzyn膮 Wojdy艂o po 20 grudnia 2020 na adres e-mail: katarzyna.wojdylo@fundacjarc.org.pl

Dlaczego realizujemy projekt?

W Polsce istnieje bardzo du偶y problem specyficznego dla organizacji pozarz膮dowych typu wypalenia zawodowego zbli偶onego do tzw. Human Giver Syndrome, natomiast nie ma 偶adnego systemu zapobiegania jego wyst臋powaniu lub przeciwdzia艂ania mu. W Polsce temat jest poruszany dopiero od ostatnich dw贸ch lat, w tym czasie powsta艂o kilka publikacji. W ca艂ym kraju prowadzonych jest tylko kilka dzia艂a艅, kt贸re mog艂yby sytuacj臋 poprawi膰. Z dost臋pnych informacji, raport贸w i bada艅 wynika, 偶e w wojew贸dztwie pomorskim dzia艂a艅 maj膮cych zaradzi膰 wypaleniu w organizacjach pozarz膮dowych nie podejmowano wcale.
Pracownicy organizacji pozarz膮dowych zostaj膮 z problemem sami. Cz臋sto nie maj膮 wiedzy ani zrozumienia do艣wiadczanej sytuacji. Nie wiedz膮, jak powszechny jest ten problem w III sektorze. W zwi膮zku z tym, nie s膮 przygotowani na wyst膮pienie  wypalenia zawodowego i nie wiedz膮 jak mog膮 zapobiec i przeciwdzia艂a膰 problemowi. Jednym z element贸w wypalenia zawodowego jest my艣lenie 鈥淣ie mam na to wp艂ywu鈥 oraz niewystarczaj膮ce poczucie sprawczo艣ci i odpowiedzialno艣ci za swoje decyzje i zachowanie. W wielu przypadkach dana osoba nie艣wiadomie stosuje mechanizmy obronne, np. wyparcie lub obwinianie innych os贸b za pora偶ki swoje i organizacji. Sytuacja danej osoby nie ma szans si臋 poprawi膰 bez zmiany zatrudnienia. Wypalenie zawodowe jest wi臋c jednym z czynnik贸w wp艂ywaj膮cych na zwi臋kszon膮 rotacyjno艣膰 pracownik贸w w organizacjach pozarz膮dowych i powoduje, 偶e najwa偶niejszy zas贸b organizacji, jakim s膮 ludzie, znacz膮co maleje.

Zapraszamy do kontaktu: Katarzyna Wojdy艂o, katarzyna.wojdylo@fundacjarc.org.pl

Dzia艂anie jest realizowane w ramach projektu „Mno偶ymy wsparcie”, kt贸ry jest dofinansowany przez Narodowy Instytut Wolno艣ci 鈥 Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich.

Realizator
Patronat honorowy