Remont dworu Mon Plaisir

Od ponad 15 lat siedzib膮 Fundacji RC jest Dw贸r Mon Plaisir- letnia rezydencja Uphagen贸w.
Ale czy wiecie, 偶e z tym budynkiem zwi膮zany jest spory kawa艂ek historii Gda艅ska?

Cytuj膮c za https://infogdansk.pl/ jego historia jest do艣膰 zawi艂a:

„W XVII stuleciu w obszarze obecnego Wrzeszcza zacz臋to wznosi膰 kolejne rezydencje mieszcza艅skie. Jeden z takich dwor贸w powsta艂 z inicjatywy burmistrza Gabriela von B枚meln, pod koniec tego stulecia maj膮tek naby艂 Ernest Remus, nieco p贸藕niej w艂a艣cicielem posesji sta艂 si臋 Jan Uphagen.

W艂asno艣ci膮 Uphagena by艂y rozleg艂e tereny po obu stronach obecnej Al. Grunwaldzkiej. W obszarze tego rozleg艂ego maj膮tku zaaran偶owano park, ca艂o艣膰 z pewno艣ci膮 tworzy艂a malownicz膮 kompozycj臋, skoro do pa艂acyku przylgn臋艂a nazwa 鈥濵on Plaisir鈥, co w dos艂ownym t艂umaczeniu oznacza 鈥瀖oja przyjemno艣膰鈥. W dniu 17 listopada 1802 roku w pa艂acyku zmar艂 Jan Uphagen, zgodnie z testamentowym zapisem maj膮tek przej膮艂 Johann Carl Ernest, bratanek zmar艂ego.

Malowniczy dworek zosta艂 zniszczony (1813) podczas obl臋偶enia Gda艅ska przez wojska rosyjskie, wkr贸tce potem ruszy艂a budowa nowego pa艂acyku. I ten w艂a艣nie budynek istnieje do dzisiaj, od wielu lat funkcjonuje pod adresem Al. Grunwaldzka 5.

Z dawnego wyposa偶enia przetrwa艂y czarne, drewniane schody, do wn臋trza budynku prowadz膮 autentyczne wrota. Prawdziwy jest te偶 uk艂ad wn臋trz. W elewacji zabytku zobaczy膰 mo偶na efektowny ryzalit (czyli wyst臋p z lica elewacji), przetrwa艂a te偶 weranda z tarasem, bardziej spostrzegawczy obserwator zauwa偶y bogate wykorzystanie motywu li艣ci akantu.

Po II wojnie 艣wiatowej budynek s艂u偶y艂 przez pewien czas jako siedziba konsulatu Szwecji. W roku 1973 obiekt wpisano do wojew贸dzkiego rejestru zabytk贸w. W latach 1976-2001 w zabytkowych wn臋trzach zawierano cywilne ma艂偶e艅stwa, st膮d nazwa 鈥濸a艂ac 艢lub贸w鈥, kt贸r膮 zabytek jest niekiedy okre艣lany.”

Niestety przez te wszystkie lata miasto nie mia艂o pieni臋dzy, wykona膰 koniecznych remont贸w i sprawi膰, by ten pi臋kny dw贸r sta艂 si臋 prawdziw膮 ozdob膮 Wrzeszcza.

Na szcz臋艣cie zacz臋li艣my dzia艂a膰!

Sk艂adaj膮c projekty do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego uda艂o si臋 ma艂ymi krokami zadba膰 o elewacj臋 budynku:

Dzi艣 gdy zako艅czy艂y si臋 prace III etapu, mo偶emy z dum膮 przedstawi膰 efekty.

W ramach kolejnego III etapu prac, realizowanego w roku 2019 a finansowanego ze 艣rodk贸w Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego wykonano:

– Konserwacje fragmentu elewacji frontowej od p贸艂nocnej 艣ciany szczytowej do ryzalitu – obj臋艂a ona konserwacj臋 powierzchni tynkowanych wraz z parti膮 coko艂ow膮, konserwacj臋 dekoracyjnego fryzu mi臋dzykondygnacyjnego, konserwacj臋 kostkowego gzymsu nad drug膮 kondygnacj膮 i konserwacj臋 drewnianego gzymsu podokapowego wraz z pracami towarzysz膮cymi.

– Konserwacj臋 elewacji szczytowej (p贸艂nocno – zachodniej) – obejmuj膮c膮 konserwacj臋 powierzchni tynkowanych wraz z parti膮 coko艂ow膮, odtworzenie dekoracyjnego fryzu mi臋dzykondygnacyjnego, konserwacj臋 gzymsu nad drug膮 kondygnacj膮 i konserwacje drewnianego gzymsu podokapowego wraz z pracami towarzysz膮cymi.

– Konserwacj臋 loggii na elewacji p贸艂nocno –聽 wschodniej od strony dziedzi艅ca – obejmuj膮c膮 ca艂kowity remont wn臋trza loggii wraz z odtworzeniem ceramicznej posadzki, konserwacj臋 stalowej balustrady.聽聽

Teraz czekamy na usuni臋cie ca艂ego rusztowania i czekamy na wyniki kolejnych konkurs贸w, by zaj膮膰 si臋 podw贸rzem Pa艂acu.