Z radością informujemy, że Dom Sąsiedzki w Pałacu przy Fundacji RC przystąpił do pilotażowego programu TELEOPIEKI!

Czym właściwie jest teleopieka? To rozwiązanie polegające na zapewnieniu Państwu opieki na odległość i zapewniające udzielenie natychmiastowej pomocy w sytuacjach zagrożenia. Każdy Beneficjent programu otrzyma specjalną bransoletkę z wbudowanym „przyciskiem życia”. Przycisk ten pozwala na całodobowy kontakt z ratunkowym centrum operacyjnym i dostęp do natychmiastowej pomocy.

Założona na nadgarstek „Bransoletka życia” pomaga w zapewnieniu sobie poczucia bezpieczeństwa. Beneficjent programu znajduje się pod stałą opieką Centrum ratunkowego. Bransoletka wyposażona jest w przycisk SOS i moduł GPS, który pozwala bez przeszkód zlokalizować pacjenta. Czujnik tętna umożliwia reakcję Centrum – jeśli zajdzie taka konieczność – także w czasie snu.
Beneficjent za pomocą bransoletki może zadzwonić do Centrum i poinformować na przykład o złym samopoczuciu. Ratownik medyczny w razie potrzeby wezwie pogotowie ratunkowe, sam też może zainicjować połączenie z pacjentem, gdy odczyty Jego tętna będą niepokojące.

W sytuacji nagłego pogorszenia zdrowia lub odczuwania zagrożenia Beneficjenci mogą wezwać 🚑 pomoc gdziekolwiek się znajdują!

DO KOGO SKIEROWANY JEST PROGRAM?

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że udział w programie jest całkowicie bezpłatny.

Do udziału w nim zachęcamy przede wszystkim osoby przewlekłe chore (niezależnie od wieku) oraz Seniorów – osoby, które chcą pozostać aktywne, ale tę aktywność musiały ograniczyć ze względu na stan swojego zdrowia. Osoby, które z uwagi na odczuwane dolegliwości obawiają się wyjścia z domu lub ograniczają swoje codzienne plany. Osoby, które chcą poczuć się pewniej i bezpieczniej!

Dom Sąsiedzki w Pałacu swoim wsparciem może objąć osoby mieszkające na terenie trzech dzielnic Gdańska:

1. Wrzeszcz Górny

2. Wrzeszcz Dolny

3. Aniołki.

Jeśli nie są Państwo mieszkańcami żadnej z wyżej wymienionych dzielnic, uprzejmie prosimy o dalszą dystrybucję wiadomości do członków rodziny, przyjaciół, znajomych. Będziemy zobowiązani za każde przekazanie tej informacji!

Chcemy serdecznie zaprosić Państwa – wszystkich chętnych – do udziału w spotkaniu informacyjnym już w najbliższy poniedziałek,
3 sierpnia 2020 o godzinie 17:00!
Wydarzenie odbędzie się na dziedzińcu Domu Sąsiedzkiego w Pałacu przy al. Grunwaldzkiej 5 (dawny Pałac Ślubów).

W trakcie spotkania poznają Państwo wszystkie niezbędne szczegóły dotyczące funkcjonowania teleopieki – na czym dokładnie ona polega i w jaki sposób można przystąpić do programu.

Jeśli nie mogą Państwo uczestniczyć w spotkaniu lub obawiają się przybyć ze względu na pandemię, prosimy o przekazanie nam swoich namiarów kontaktowych na adres e-mail: dom.sasiedzki@fundacjarc.org.pl. Skontaktujemy się z Państwem!

Program teleopieki finansowany jest z budżetu Miasto Gdańsk, a koordynowany przez Fundacja Gdańska.