Porady punktu prawnego- wakacje na 4 k贸艂kach.

Z uwagi na sytuacj臋 epidemiologiczn膮 spowodowan膮 koronawirusem  podr贸偶owanie kamperem sta艂o si臋 bardzo popularnym sposobem sp臋dzenia tegorocznych wakacji.

Przed wybraniem si臋 w podr贸偶 warto jednak pozna膰 przepisy ruchu drogowego, kt贸re dotycz膮 podr贸偶y takim pojazdem.

Zar贸wno kampery o dopuszczalnej masie ca艂kowitej do 3,5 t, jak i wi臋ksze (ponad 3,5 t) na obszarze zabudowanym w ci膮gu dnia mog膮 porusza膰 si臋 z pr臋dko艣ci膮 50 km/h. Noc膮 pr臋dko艣膰 ta mo偶e wynie艣膰 60 km/h.

Poza obszarem zabudowanym na autostradzie kamper do 3,5 t mo偶e jecha膰 z pr臋dko艣ci膮 130 km/h, a na drodze ekspresowej 鈥 110 km/h. Podkre艣lenia wymaga fakt, 偶e  przepisy dla kamper贸w, jakie obowi膮zuj膮 za granic膮, mog膮 r贸偶ni膰 si臋 od naszych krajowych. Wybieraj膮c si臋 wi臋c poza granice naszego kraju warto wi臋c sprawdzi膰 tamtejsze uregulowania prawne w tym zakresie.

Je艣li chodzi o uprawnienia do prowadzenia samochodu kempingowego w przypadku 99 proc. pojazd贸w wystarczy prawo jazdy kategorii B.  Je艣li jednak kamper jest wi臋kszy, w gr臋 mo偶e wchodzi膰 kat C.

Podr贸偶uj膮c z dzie膰mi czy wsp贸艂pasa偶erami, warto pami臋ta膰, 偶e podczas jazdy nie ma mo偶liwo艣ci spania w cz臋艣ci wypoczynkowej auta. Wszyscy musz膮 zaj膮膰 miejsca siedz膮ce i by膰 zapi臋ci w pasy bezpiecze艅stwa (w przypadku dzieci nale偶y zamontowa膰 specjalne foteliki).

Wi臋cej informacji na stronie.