Porady punktu prawnego- wakacje na 4 kółkach.

Z uwagi na sytuację epidemiologiczną spowodowaną koronawirusem  podróżowanie kamperem stało się bardzo popularnym sposobem spędzenia tegorocznych wakacji.

Przed wybraniem się w podróż warto jednak poznać przepisy ruchu drogowego, które dotyczą podróży takim pojazdem.

Zarówno kampery o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, jak i większe (ponad 3,5 t) na obszarze zabudowanym w ciągu dnia mogą poruszać się z prędkością 50 km/h. Nocą prędkość ta może wynieść 60 km/h.

Poza obszarem zabudowanym na autostradzie kamper do 3,5 t może jechać z prędkością 130 km/h, a na drodze ekspresowej – 110 km/h. Podkreślenia wymaga fakt, że  przepisy dla kamperów, jakie obowiązują za granicą, mogą różnić się od naszych krajowych. Wybierając się więc poza granice naszego kraju warto więc sprawdzić tamtejsze uregulowania prawne w tym zakresie.

Jeśli chodzi o uprawnienia do prowadzenia samochodu kempingowego w przypadku 99 proc. pojazdów wystarczy prawo jazdy kategorii B.  Jeśli jednak kamper jest większy, w grę może wchodzić kat C.

Podróżując z dziećmi czy współpasażerami, warto pamiętać, że podczas jazdy nie ma możliwości spania w części wypoczynkowej auta. Wszyscy muszą zająć miejsca siedzące i być zapięci w pasy bezpieczeństwa (w przypadku dzieci należy zamontować specjalne foteliki).

Więcej informacji na stronie.