Zespół

Jerzy Boczoń

Prezes Fundacji

Współzałożyciel Fundacji RC. „Guru” i kopalnia wiedzy o trzecim sektorze. Z działaniami obywatelskimi jest związany chyba od początku swego życia. Udokumentowane ma na pewno działania społecznikowskie, jako pracownik naukowy UG, jako urzędnik pomocy społecznej a od początku transformacji ustrojowej, jako czynny pozarządowiec. W 1993 powołał Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych, jako organizację wspierającą inicjatywy i działania obywatelskim. Konsultant i ekspert programów m.in. Umbrella Project UNDP, Consensus, Civic Dialogue, Forum na rzecz Wychodzenia z Bezdomności, Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży. W latach 2002 – 2008 Przewodniczący Zarządu Ogólnopolskiej Sieci SPLOT. Jest autorem poradników „Standaryzacja Usług Społecznych” i „Budowanie partnerstwa”. Członek Komitetu Ekspertów i współautor „Modelu współpracy administracji publicznej z organizacjami pozarządowymi”. Laureat Nagrody Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży w roku 2001 „za dokonywanie zmiany społecznej w środowisku” oraz VIP – Wolontariat 2006. W 2011 Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski a w 2015 roku Nagrodą Obywatelską 25-Lecia Samorządności w Polsce. Oba wyróżnienia zostały mu przyznane przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. Lubiany przez innych za optymizm i wizjonerstwo, nie lubiany za nieustępliwą wierność zasadom i bezceremonialną szczerość.

Antonina Paplińska

Wiceprezes Fundacji

Ukończyła Nauki Polityczne na Uniwersytecie im Adama Mickiewicza i podyplomowe Studium z Metod Badań Społecznych i Rynkowych na Uniwersytecie Warszawskim. Umiłowała Wschód naszego kontynentu. Przez ponad rok pracowała, jako wolontariusz w Human Rights Center w Tbilisi. W ramach Fundacji RC odpowiedzialną za koordynacje i nadzór (w końcu od czego jest w Fundacji Zarząd) oraz za działania badawczo – rozwojowe (to też monitoring i ewaluacja tylko ładniej nazwane). Wcześniej przez wiele lat szerszemu gremium pomorskich pozarządowców znana jako Punkt Informacyjny Gdańskiego ROEFSa. Od września 2010 – 2011 także kierownik projektu. Obecnie zaangażowana w funkcjonowanie Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej, ale także szereg innych inicjatyw. Twierdzi, że szyje, kopie w ogródku i niezmiennie wciąż uczy się hiszpańskiego

Magdalena Sobiczewska

Specjalista ds. rozliczeń  – koordynator działalności gospodarczej Fundacji RC

absolwentka Politechniki Gdańskiej. Lat dwadzieścia z hakiem. Zatrudniona w Fundacji RC, jako specjalista ds. rozliczeń oraz obsługi kadrowo-płacowej. Pasjonatka spinningu i miłośniczka kotów.

Paulina Sieradzan

Specjalista ds. szkoleń i usług  OWES – współrealizator wizyt studyjnych Fundacji RC

absolwentka Politechniki Gdańskiej. Lat 21+. W projekcie Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej na subregion Metropolitalny pracuje na stanowisku specjalisty ds. usług i szkoleń. W Fundacji RC odpowiada za organizację wizyt studyjnych. Pracę w RC zaczęła jako stażystka, następnie była pracowniczką Regionalnego Ośrodka Europejskiego Funduszu Społecznego. Powoli zdobywa coraz wyższe kwalifikacje. Obecnie przyucza się na terapeutę zajęciowego. Jest posiadaczką 4-ch kotów co nie wróży dobrze jej stanowi cywilnemu.

Wojciech Owczarczyk

Sekretariat Fundacji RC

Absolwent m.in. Gdańskiej Szkoły Lidera. Teraz lideruje sekretariatowi Fundacji RC.

Mariusz Kowalik

Doradca ds. pozyskiwania funduszy, narzędzi ICT dla NGO oraz współpracy z mediami.
Kiedyś wymyślił sobie ze osiągnie w życiu sukces, kiedy będzie miał kwalifikacje do wykonania siedmiu zawodów. Niedawno udało mu się przekroczyć półmetek. Z dobrymi efektami pracował, jako handlowiec, dziennikarz, rzecznik prasowy, specjalista ds. organizacji programów profilaktycznych i szkoleń (napisał, zrealizował i rozliczył! kilkadziesiąt projektów w sumie na kwotę ok 20 mln PLN), a obecnie od ponad 10 lat jest etatowym pozarządowcem. Współautor 3 książek oraz 1 filmu/programu profilaktycznego „Mój przyjaciel Reks”. Obecnie opiekun forum obszarowego RDPP, rzecznik prasowy PRDPP, doradca ds. funduszy i informator sieci COP. Od 15 lat szuka instrukcji obsługi Grzesia o od 11 lat Dominiki. Póki co, jako rodzic działa intuicyjnie…

Agnieszka Radzimska-Kowalik

Wolontariusz – stały współpracownik Fundacji RC – certyfikowany trener STOP