Wsparcie Organizacji Pozarz膮dowych

Wsparcie organizacji pozarz膮dowych to podstawowy aspekt naszej dzia艂alno艣ci. Silne organizacje pozarz膮dowe do g艂贸wny cel naszego istnienia. Przede wszystkim wsparcie to realizowane jest poprzez:

Centrum Organizacji Pozarz膮dowych

Stanowi zestaw us艂ug dedykowanych gda艅skim organizacjom pozarz膮dowym. Cho膰 oferta ta jest co roku modyfikowana, w swoim podstawowym wymiarze pozostaje niezmienna i opiera si臋 na:

rozumianych jako wsparcie ASYSTENTA m艂odych ngo, kt贸rego聽zadaniem jest sta艂e zdiagnozowanie potrzeb ngo oraz kierowanie do odpowiednich doradc贸w a tak偶e funkcjonowanie tzw. WIRTUALNEGO BIURA (udost臋pnianie sal, obs艂uga sekretaryjna, przechowywanie dokument贸w). Aktualnie na adresie Fundacji zarejestrowanych jest 40 podmiot贸w.

Gda艅ska Szko艂a Lidera

Sk膮d czerpa膰 wiedz臋 nt. r贸偶nych aspekt贸w funkcjonowania organizacji pozarz膮dowych, szczeg贸lnie gdy si臋 dopiero zaczyna swoj膮 przygod臋 z w艂asn膮 fundacj膮 lub stowarzyszeniem? Gda艅ska Szko艂a Lider贸w jest popularnym cyklem szkoleniowo-doradczym dla m艂odych lider贸w, podczas kt贸rego uczestnicy otrzymuj膮 r贸偶norodn膮 wiedz臋 przydatn膮 w codziennej dzia艂alno艣ci spo艂ecznej. To tak偶e platforma wzajemnej integracji, wymiany do艣wiadcze艅, realizacji wsp贸lnych inicjatyw. W ramach przedsi臋wzi臋cia funkcjonuje tak偶e Klub Absolwent贸w Gda艅skiej Szko艂y Lidera 鈥 w trakcie 11 edycji przewin臋艂o si臋 przez ten cykl blisko 130 reprezentant贸w gda艅skich organizacji pozarz膮dowych b膮d藕 tych dzia艂aj膮cych na rzecz naszego Miasta.

Bursztynowy Mieczyk Fundacja RC

Nagroda Bursztynowego Mieczyka

Prowadzenie organizacji pozarz膮dowej to codzienna praca, realizacja mniejszych i wi臋kszych projekt贸w, godziny po艣wi臋cone na dzia艂ania spo艂eczne, cz臋sto kosztem swojego czasu wolnego i swojej rodziny. Chcemy w ci膮gu ca艂ego intensywnego roku znale藕膰 czas docenienie swoich sukces贸w i osi膮gni臋膰. Temu w艂a艣nie ma s艂u偶y膰 Nagroda Bursztynowego Mieczyka dla pomorskich organizacji pozarz膮dowych, przyznawana co roku w r贸偶nych kategoriach tematycznych.

Badanie Sektora

Aby wspiera膰 trzeba zna膰 problemy, potrzeby i potencja艂y rozwojowe organizacji. Dlatego Fundacja RC systematycznie prowadzi Badania kondycji III Sektora w woj. Pomorskim. Staramy si臋 aby zabrane dane by艂y por贸wnywalne z danymi og贸lnopolskimi. Przez wiele lat prowadzili艣my tak偶e monitoring 艣rodk贸w publicznych przekazywanych organizacjom pozarz膮dowym w r贸偶nych gminach naszego wojew贸dztwa.