Gda艅ski Fundusz S膮siedzki

Gda艅ski Fundusz S膮siedzki to program regrantingowy finansowany ze 艣rodk贸w Gminy Miasta Gda艅ska. Fundusz dedykowany jest zar贸wno mieszka艅com Gda艅ska, jak i lokalnym organizacjom pozarz膮dowym dzia艂aj膮cych na rzecz spo艂eczno艣ci lokalnych. Celem Funduszu jest聽zwi臋kszenie zaanga偶owania mieszka艅c贸w Gda艅ska w inicjatywy聽podejmowane na rzecz szeroko poj臋tego dobra wsp贸lnego.聽

Operatorem Gda艅skiego Funduszu S膮siedzkiego jest Fundacja RC.聽

W ramach konkursowego naboru wniosk贸w mo偶na uzyska膰 nast臋puj膮ce dofinansowanie na rzecz autorskich inicjatyw:

– tzw. MINIGRANTY do kwoty 500 z艂 – dost臋pne dla nieformalnych grup Gda艅szczan (minimum 4-osobowych);

granty do kwoty 5000 z艂 – dost臋pne dla gda艅skich organizacji pozarz膮dowych.聽

W ci膮gu roku (w miar臋 dost臋pno艣ci 艣rodk贸w) realizowane s膮 dwa nabory wniosk贸w – nab贸r wiosenny i jesienny.

W 2018 i 2019 roku uda艂o nam si臋 dofinansowa膰 oko艂o 160 autorskich  inicjatyw i dzia艂a艅 spo艂ecznych w kilku obszarach:

1. Obchod贸w Gda艅skich Dni S膮siad贸w,

2. Organizacji lokalnych imprez o charakterze integracyjnym i dzia艂a艅 wsp贸lnych w przestrzeni publicznej,

3. Wspierania inicjatyw prorodzinnych (np. kluby rodzica, kluby mam).

Aktualne informacje znajduj膮 si臋 w zak艂adce PROJEKTY.