Gdański Fundusz Sąsiedzki

Gdański Fundusz Sąsiedzki to program regrantingowy finansowany ze środków Gminy Miasta Gdańska. Fundusz dedykowany jest zarówno mieszkańcom Gdańska, jak i lokalnym organizacjom pozarządowym działających na rzecz społeczności lokalnych. Celem Funduszu jest zwiększenie zaangażowania mieszkańców Gdańska w inicjatywy podejmowane na rzecz szeroko pojętego dobra wspólnego.

Operatorem Gdańskiego Funduszu Sąsiedzkiego jest Fundacja RC.

W ramach konkursowego naboru wniosków można uzyskać następujące dofinansowanie na rzecz autorskich inicjatyw:

– tzw. MINIGRANTY do kwoty 500 zł – dostępne dla nieformalnych grup Gdańszczan (minimum 4-osobowych);

granty do kwoty 5000 zł – dostępne dla gdańskich organizacji pozarządowych.

Inicjatywy wpisujące się w obchodów Gdańskich Dni Sąsiadów.

W ciągu roku (w miarę dostępności środków) realizowane są dwa nabory wniosków – nabór wiosenny i jesienny.

W 2018 i 2019 roku udało nam się dofinansować około 160 autorskich  inicjatyw i działań społecznych w kilku obszarach:

1. Obchodów Gdańskich Dni Sąsiadów,

2. Organizacji lokalnych imprez o charakterze integracyjnym i działań wspólnych w przestrzeni publicznej,

3. Wspierania inicjatyw prorodzinnych (np. kluby rodzica, kluby mam).

Aktualne informacje znajdują się w zakładce PROJEKTY.