1. Wsparcie organizacji pozarz膮dowych

CENTRUM ORGANIZACJI POZARZ膭DOWYCH

Stanowi zestaw us艂ug dedykowanych gda艅skim organizacjom pozarz膮dowym. Cho膰 oferta ta jest co roku modyfikowana, w swoim podstawowym wymiarze pozostaje niezmienna i opiera si臋 na:

DZIA艁ANIACH INKUBACYJNYCH
DZIA艁ANIACH INFORMACYJNYCH
DORADZTWIE
SZKOLENIACH

GDA艃SKA SZKO艁A LIDERA

Sk膮d czerpa膰 wiedz臋 nt. r贸偶nych aspekt贸w funkcjonowania organizacji pozarz膮dowych, szczeg贸lnie gdy si臋 dopiero zaczyna swoj膮 przygod臋 z w艂asn膮 fundacj膮 lub stowarzyszeniem? Gda艅ska Szko艂a Lider贸w jest popularnym cyklem szkoleniowo-doradczym dla m艂odych lider贸w, podczas kt贸rego uczestnicy otrzymuj膮 r贸偶norodn膮 wiedz臋 przydatn膮 w codziennej dzia艂alno艣ci spo艂ecznej. To tak偶e platforma wzajemnej integracji, wymiany do艣wiadcze艅, realizacji wsp贸lnych inicjatyw. W ramach przedsi臋wzi臋cia funkcjonuje tak偶e Klub Absolwent贸w Gda艅skiej Szko艂y Lidera 鈥 w trakcie 11 edycji przewin臋艂o si臋 przez ten cykl blisko 130 reprezentant贸w gda艅skich organizacji pozarz膮dowych b膮d藕 tych dzia艂aj膮cych na rzecz naszego Miasta.

NAGRODA BURSZTYNOWEGO MIECZYKA

Prowadzenie organizacji pozarz膮dowej to codzienna praca, realizacja mniejszych i wi臋kszych projekt贸w, godziny po艣wi臋cone na dzia艂ania spo艂eczne, cz臋sto kosztem swojego czasu wolnego i swojej rodziny. Chcemy w ci膮gu ca艂ego intensywnego roku znale藕膰 czas docenienie swoich sukces贸w i osi膮gni臋膰. Temu w艂a艣nie ma s艂u偶y膰 Nagroda Bursztynowego Mieczyka dla pomorskich organizacji pozarz膮dowych, przyznawana co roku w r贸偶nych kategoriach tematycznych.

BADANIA SEKTORA

Aby wspiera膰 trzeba zna膰 problemy, potrzeby i potencja艂y rozwojowe organizacji. Dlatego Fundacja RC systematycznie prowadzi Badania kondycji III Sektora w woj. Pomorskim. Staramy si臋 aby zabrane dane by艂y por贸wnywalne z danymi og贸lnopolskimi. Przez wiele lat prowadzili艣my tak偶e monitoring 艣rodk贸w publicznych przekazywanych organizacjom pozarz膮dowym w r贸偶nych gminach naszego wojew贸dztwa.

2. Wsparcie aktywnych mieszka艅c贸w

DOM S膭SIEDZKI

To oferta dla mieszka艅c贸w dzielnicy Wrzeszcz, kt贸rzy szukaj膮 alternatywny dla sp臋dzania czasu wolnego w swojej dzielnicy b膮d藕 chcieliby pozyska膰 miejsce i wsparcie dla dzia艂a艅 kt贸re ju偶 prowadz膮. Dom S膮siedzki to miejsce, w kt贸rym ca艂a przestrze艅 oddana w艂a艣nie mieszka艅com, jego a g艂贸wnym celem dzia艂ania jest wspieranie dzia艂a艅 lokalnych i integracja s膮siedzka. To ich pomys艂y tworz膮 na bie偶膮co plan dzia艂ania takiego miejsca, dzi臋ki czemu mog膮 stawa膰 si臋 gospodarzami lub wsp贸艂gospodarzami takiego miejsca. Dom S膮siedzki to tak偶e dzia艂ania animacyjne w dzielnicy, podejmowanie wsp贸艂pracy z innymi instytucjami na terenie Wrzeszcza, kt贸re realizuj膮 podobne cele

GDA艃SKI FUNDUSZ S膭SIEDZKI

Celem Fundusz jest przede wszystkim zwi臋kszenie zaanga偶owania mieszka艅c贸w Gda艅ska w inicjatywy podejmowane na rzecz szeroko poj臋tego dobra wsp贸lnego, tak偶e w wymiarze dzielnicowym. To narz臋dzie umo偶liwiaj膮ce dofinansowanie pomys艂贸w na r贸偶ne dzia艂ania spo艂eczne 鈥 od obchod贸w Gda艅skich Dni S膮siad贸w po inicjatywy prorodzinne czy festyny dzielnicowe. 艢rodki dost臋pne s膮 zar贸wno dla organizacji pozarz膮dowych (max. Kwota 5000 z艂) jak i niezrzeszonych grup mieszka艅c贸w (max. 500 z艂).

PUNKT NIEODP艁ATNYCH PORAD PRAWNYCH

To oferta dla mieszka艅c贸w Gda艅ska szukaj膮cych kompetentnej pomocy prawnej w r贸偶nych mniej lub bardziej trudnych sytuacjach 偶yciowych. Pomoc jest bezp艂atna, dy偶ury odbywaj膮 si臋 codziennie w dw贸ch punktach w Gda艅sku 鈥 w Domu S膮siedzkim na Orunii i Domu S膮siedzkim we Wrzeszczu.

EKONOMIA SPO艁ECZNA

Jako jedni z pierwszych rozpocz臋li艣my proces wspierania podmiot贸w ekonomii spo艂ecznej w wojew贸dztwie pomorskim. Chcieli艣my przede wszystkim aby organizacje pozarz膮dowe skorzysta艂y z szansy jak膮 daje tzw. ekonomizacja swoich dzia艂a艅 i uniezale偶nienie si臋 od 艣rodk贸w publicznych, tak by mog艂y sprawnie i profesjonalnie realizowa膰 zadania publiczne, 艣wiadczy膰 us艂ugi spo艂eczne, dostarcza膰 dobra publiczne. Byli艣my tak偶e inicjatorem O艣rodka Wsparcia Ekonomii Spo艂ecznej 鈥濪obra robota鈥 oraz pomys艂odawc膮 Klastra Ekonomii Spo艂ecznej. Tak偶e dzi艣 nasza kadra aktywnie wspiera proces ekonomizacji sektora.