Inauguracja dzia艂ania Pomorskiej Pracowni Bada艅 Obywatelskich

Od 28 wrze艣nia oficjalnie swoj膮 dzia艂alno艣膰 rozpocz臋艂a Pomorska Pracownia Bada艅 Obywatelskich. Jej inauguracja odby艂a si臋 na Konferencji „Wsp贸艂czesne warto艣ci spo艂ecze艅stwa obywatelskiego” w Urz臋dzie Marszalkowskim Wojewodztwa Pomorskiego. Wydarzenie sk艂ada艂o si臋 z g艂贸wnego dyskusyjnego panelu otwieraj膮cego oraz z trzech paneli roboczych, w kt贸rych udzia艂 wzi臋li zaproszeni eksperci. Serdecznie dzi臋kujemy uczestnikom paneli, moderatorom oraz wszystkim zaproszonym go艣ciom.

Wydarzenie zainaugurowali prof. Witold Toczyski 鈥 Przewodnicz膮cy Rady Programowej Pomorska Pracownia Bada艅 Obywatelskich, kt贸ry podzieli艂 si臋 refleksj膮 obywatelsk膮 o Wsp贸艂czesnych warto艣ciach spo艂ecze艅stwa obywatelskiego, Andrzej Kowalczys – Pe艂nomocnik Marsza艂ka ds. NGO oraz Wojciech Kaczmarczyk 鈥 dyrektor Narodowego Instytutu Wolno艣ci – Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego, kt贸ry m贸wi艂 o aktywno艣ci organizacji pozarz膮dowych w projektach realizowanych w obszarze aktywno艣ci obywatelskiej.

聽W艣r贸d panelist贸w konferencji znale藕li si臋 tak偶e:

prof. Marek Rymsza 鈥 Uniwersytet Warszawski; prof. Cezary Obracht-Prondzy艅ski 鈥 Uniwersytet Gda艅ski, Prezes Instytutu Kaszubskiego; Magdalena Skiba 鈥 Kierownik Referatu Wsp贸艂pracy Lokalnej i Innowacji Spo艂ecznych UMG; dr Adam Miko艂ajczyk 鈥 Dyrektor Departamentu Rozwoju Regionalnego i Przestrzennego UMWP; Marta Gumkowska – Koordynatorka Bada艅 Stowarzyszenia Klon/Jawor

Warsztaty w zakresie aktywno艣ci spo艂ecznej, ekonomicznej i prawnej poprowadzili:

Alicja Zaj膮czkowska z PrePost Consulting, Piotr Stec, Prezes Pomorskiej Sieci Centr贸w Organizacji Pozarz膮dowych; dr Krzysztof Stachura, Uniwersytet Gda艅ski; dr Ma艂gorzata Niemkiewicz, Dyrektor MOPR w Gda艅sku; Arkadiusz Jachimowicz, Prezes Elbl膮skiego Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Pozarz膮dowych; Micha艂 Gu膰, Wiceprezydent Miasta Gdyni;

Konferencj臋 dofinansowano ze 艣rodk贸w Narodowego Instytutu Wolno艣ci 鈥 Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich oraz ze 艣rodk贸w Samorz膮d Wojew贸dztwa Pomorskiego.