III Spotkanie Klubowe z RC ju偶 12.05!

Zapraszamy na otwarte Spotkania Klubowe w Fundacji RC, kt贸re buduj膮 przestrze艅 spokojnej dyskusji, zbli偶aj膮c do siebie ludzi zaanga偶owanych w rozmaite inicjatywy obywatelskie. Coraz mniej jest sytuacji, w kt贸rych przedstawiciele organizacji maj膮 okazj臋 do spotkania i wymiany pogl膮d贸w i do艣wiadcze艅 – my stwarzamy w艂a艣nie tak膮 sytuacj臋 w ka偶dy wtorek, na 偶ywo, godz. 16:30!

Spotkania Klubowe zaczynamy od rozm贸w z czo艂owymi przedstawicielami sektora obywatelskiego, kt贸rzy maj膮 kilkadziesi膮t lat do艣wiadczenia. Porozmawiamy o obecnych realiach dzia艂ania w trzecim sektorze, w tym o trudno艣ciach, ale i o szansach, jaki obecny kryzys wywo艂any pandemi膮 stwarza dla rozwoju dzia艂a艅 obywatelskich.

W najbli偶szy wtorek go艣ciem naszej rozmowy b臋dzie Joanna Cwoidzi艅ska, przewodnicz膮ca zarz膮du ko艂a gda艅skiego Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Os贸b z Niepe艂nosprawno艣ci膮 Intelektualn膮 (PSONI), w kt贸rym dzia艂a od 29 lat. Bra艂a udzia艂 w tworzeniu i koordynowa艂a wiele projekt贸w z zakresu nowatorskich i innowacyjnych rozwi膮za艅 wspieraj膮cych osoby z niepe艂nosprawno艣ci膮 oraz ich rodzin.
Joanna Cwojdzi艅ska szczeg贸ln膮 uwag臋 przywi膮zuje do inicjowania i realizowania kompleksowych program贸w wspieraj膮cych osoby najbardziej niesamodzielne. Od wielu lat jest cz艂onkiem licznych gremi贸w eksperckich (m.in. Powiatowy Program Dzia艂a艅 na rzecz Os贸b Niepe艂nosprawnych, Gda艅ski Program Ochrony Zdrowia Psychicznego, Gda艅ski Model Mieszka艅 Spo艂ecznych). Jest mam膮 tr贸jki doros艂ych dzieci, w tym doros艂ego syna z niepe艂nosprawno艣ci膮 sprz臋偶on膮. Wie, w jaki spos贸b wsp贸艂pracowa膰 z r贸偶nymi podmiotami aby tworzy膰 rozwi膮zania systemowe.Gda艅skie Ko艂o PSONI prowadzi a偶 9 plac贸wek tworz膮c system wsparcia os贸b z niepe艂nosprawno艣ci膮 przez ca艂e 偶ycie: od urodzenia do naturalnej 艣mierci. Plac贸wki te to O艣rodek Wczesnej Interwencji i Wspomagania Rozwoju, O艣rodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy, Warsztat Terapii Zaj臋ciowej, 艢rodowiskowy Dom Samopomocy, Europejskie Centrum Edukacji Kulturalnej Os贸b z Niepe艂nosprawno艣ci膮 ECEKON, Galeri臋 wystawiennicz膮 鈥炁歸i臋toja艅ska鈥, Niepubliczn膮 Szko艂臋 Przysposabiaj膮c膮 do Pracy, Niepubliczn膮 Poradni臋 Wspomagania Rozwoju 鈥濸o drodze鈥, Zesp贸艂 Mieszka艅 Wspomaganych, Biuro Integracji Zawodowej Os贸b Niepe艂nosprawnych BIZON, Centrum wolontariatu krajowego i zagranicznego.Do艂膮czajcie do nas we wtorki! Po pandemii b臋dziemy Was zaprasza膰 do Fundacji na grupowe, otwarte spotkania z tego cyklu.
Teraz zapraszamy Was do do艂膮czenia online. Transmisja na 偶ywo odb臋dzie si臋 na naszym profilu na Facebook’u.

Dla os贸b, nie mog膮cych by膰 z nami, nagranie zostanie opublikowanie na stronie.