II Spotkanie Klubowe RC- nagranie z rozmowy z Piotrem Stecem

馃挰 „Na tym obywatelskim planktonie funkcjonuje ca艂y ekosystem”…
鈽戯笍 W ostatni wtorek w ramach „Spotkania Klubowego” go艣cili艣my Piotra Steca – Prezesa Pomorska Sie膰 Centr贸w Organizacji Pozarz膮dowych. 馃憤 By艂a to bardzo inspiruj膮ca rozmowa! Jakie tematy poruszyli艣my?
鈽戯笍 Zdaniem naszego Go艣cia, nie ma mowy o prawdziwie demokratycznym pa艅stwie bez spo艂ecznej odpowiedzialno艣ci ludzi i obywatelskiego zaanga偶owania. Tego rodzaju odpowiedzialno艣膰 i zaanga偶owanie potrzebuj膮 a偶 6锔忊儯0锔忊儯 lat do faktycznego powstania i zakorzenienia si臋 w spo艂ecze艅stwie. My znajdujemy si臋 w po艂owie tej drogi. 馃毚鈥嶁檪锔
鈽戯笍 Konkurencja w III sektorze jest stanowczo zbyt du偶a i nierzadko jest ona sztucznie budowana.
鈽戯笍 W Polsce wci膮偶 umyka optyka strat zwi膮zanych z niewykorzystanym potencja艂em organizacji pozarz膮dowych i aktywnych obywateli. NGO-sy cierpi膮 przez grzechy zaniechania i ponosz膮 olbrzymie koszty braku wdro偶enia pewnych rozwi膮za艅.
鈽戯笍 Cho膰 do pomocy organizacjom pozarz膮dowym w dobie pandemii w艂膮czy艂y si臋 samorz膮dy w ca艂ej Polsce, wojew贸dztwo pomorskie wyr贸偶nia si臋 pozytywnie na tle reszty kraju. 馃挭 Zdaniem Piotra Steca, rozwi膮zania przyj臋te w Pomorskiem s膮 najszersze i najpe艂niejsze. Go艣膰 pozytywnie oceni艂 elastyczno艣膰 w艂adz samorz膮dowych w stosunku do lokalnych NGO-s贸w. Podkre艣lono oczywi艣cie olbrzymie zaanga偶owanie organizacji w r贸偶ne dzia艂ania pomocowe w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. 馃憦
鈽戯笍 Przypomnijmy, 偶e NGO-sy mog膮 uzyska膰 wsparcie m.in. dzi臋ki:
鉃★笍 Tarczy antykryzysowej dla III sektora z Narodowy Instytut Wolno艣ci – Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa聽Obywatelskiego
鉃★笍 Ma艂ym grantom dla NGO w Miasto Gda艅sk
鉃★笍 „Ma艂ym grantom” dla NGO z Samorz膮d Wojew贸dztwa Pomorskiego
鈽戯笍Jakie jest marzenie Piotra Steca鉂 馃檪 „Chcia艂bym, aby艣my cz臋艣ciej chcieli siada膰 do wsp贸lnego sto艂u i chcieli wsp贸lnie dzia艂a膰”. Nasz Go艣膰 marzy o tym, aby艣my jako przedstawiciele III sektora skupiali si臋 raczej na tym, co nas 艂膮czy, a nie na tym, co dzieli. Ale tak偶e o tym, aby organizacje by艂y gotowe do wyj艣cia ze strefy komfortu i do podj臋cia nowych wyzwa艅.
鈽戯笍 Ca艂膮 rozmow臋 z Piotrem Stecem mog膮 Pa艅stwo obejrze膰 tutaj 鈻讹笍