II Spotkanie Klubowe RC- nagranie z rozmowy z Piotrem Stecem

💬 „Na tym obywatelskim planktonie funkcjonuje cały ekosystem”…
☑️ W ostatni wtorek w ramach „Spotkania Klubowego” gościliśmy Piotra Steca – Prezesa Pomorska Sieć Centrów Organizacji Pozarządowych. 👍 Była to bardzo inspirująca rozmowa! Jakie tematy poruszyliśmy?
☑️ Zdaniem naszego Gościa, nie ma mowy o prawdziwie demokratycznym państwie bez społecznej odpowiedzialności ludzi i obywatelskiego zaangażowania. Tego rodzaju odpowiedzialność i zaangażowanie potrzebują aż 6️⃣0️⃣ lat do faktycznego powstania i zakorzenienia się w społeczeństwie. My znajdujemy się w połowie tej drogi. 🚴‍♂️
☑️ Konkurencja w III sektorze jest stanowczo zbyt duża i nierzadko jest ona sztucznie budowana.
☑️ W Polsce wciąż umyka optyka strat związanych z niewykorzystanym potencjałem organizacji pozarządowych i aktywnych obywateli. NGO-sy cierpią przez grzechy zaniechania i ponoszą olbrzymie koszty braku wdrożenia pewnych rozwiązań.
☑️ Choć do pomocy organizacjom pozarządowym w dobie pandemii włączyły się samorządy w całej Polsce, województwo pomorskie wyróżnia się pozytywnie na tle reszty kraju. 💪 Zdaniem Piotra Steca, rozwiązania przyjęte w Pomorskiem są najszersze i najpełniejsze. Gość pozytywnie ocenił elastyczność władz samorządowych w stosunku do lokalnych NGO-sów. Podkreślono oczywiście olbrzymie zaangażowanie organizacji w różne działania pomocowe w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. 👏
☑️ Przypomnijmy, że NGO-sy mogą uzyskać wsparcie m.in. dzięki:
➡️ Tarczy antykryzysowej dla III sektora z Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
➡️ Małym grantom dla NGO w Miasto Gdańsk
➡️ „Małym grantom” dla NGO z Samorząd Województwa Pomorskiego
☑️Jakie jest marzenie Piotra Steca❓ 🙂 „Chciałbym, abyśmy częściej chcieli siadać do wspólnego stołu i chcieli wspólnie działać”. Nasz Gość marzy o tym, abyśmy jako przedstawiciele III sektora skupiali się raczej na tym, co nas łączy, a nie na tym, co dzieli. Ale także o tym, aby organizacje były gotowe do wyjścia ze strefy komfortu i do podjęcia nowych wyzwań.
☑️ Całą rozmowę z Piotrem Stecem mogą Państwo obejrzeć tutaj ▶️