I Spotkanie Klubowe RC- nagranie z rozmowy z Wojciechem Bystrym

W miniony wtorek ruszyli艣my z nowym cyklem Spotka艅 Klubowych z RC. Co tydzie艅 b臋dziemy rozmawia膰 o obecnych realiach dzia艂ania w trzecim sektorze, w tym o trudno艣ciach, ale i o szansach, jaki obecny kryzys wywo艂any pandemi膮 stwarza dla rozwoju dzia艂a艅 obywatelskich.
Cykl Spotka艅 Klubowych z RC ma na celu wzmocnienie integracji 艣rodowiska lider贸w spo艂ecznych. Obserwujemy, 偶e niestabilna od wielu lat sytuacja finansowa III sektora, wywo艂ana niestosowaniem konstytucyjnej zasady pomocniczo艣ci, a nawet coraz cz臋stsze jej 艂amaniem, doprowadzi艂a do rozproszenia 艣rodowiska pozarz膮dowego. Ci膮g艂a pogo艅 za 艣rodkami na dzia艂ania projektowe i rozw贸j instytucjonalny, walka o ograniczone i s艂abo dost臋pne fundusze i wp艂ywy, dominuje nad partnersk膮 wsp贸艂prac膮. W艣r贸d postaw dzia艂aczy dominuje raczej nastawienie na ochron臋 interes贸w w艂asnej organizacji, a nie solidarno艣膰 w 艣rodowisku. Jednocze艣nie coraz mniej jest sytuacji, w kt贸rych przedstawiciele organizacji mieliby okazj臋 do spotkania i wymiany pogl膮d贸w i do艣wiadcze艅.
Dlatego Spotkania Klubowe w Fundacji RC maj膮 da膰 szans臋 na budowanie przestrzeni spokojnej dyskusji, zbli偶aj膮cych do siebie ludzi zaanga偶owanych w rozmaite inicjatywy obywatelskie.
Zaczynamy od rozm贸w z czo艂owymi przedstawicielami sektora obywatelskiego, kt贸rzy swoje do艣wiadczenie i pozycj臋 wypracowywa艂y przez wiele lat.
Po pandemii b臋dziemy Was zaprasza膰 do Fundacji na grupowe, otwarte spotkania z tego cyklu, a teraz zapraszamy Was do do艂膮czenia na 偶ywo na naszej stronie na Facebook’u w ka偶dy wtorek o 16.30.

Wiemy, 偶e nie wszyscy maj膮 konta na portalach spo艂eczno艣ciowych, nagranie ka偶dego spotkania b臋dziemy umieszcza膰 na naszej stronie.
Pierwszym go艣ciem Jerzego Boczonia by艂 Wojciech Bystry, wieloletni dzia艂acz na rzecz os贸b bezdomnych i najubo偶szych, szef Gda艅skiego Ko艂a i prezes Zarz膮du G艂贸wnego Towarzystwa Pomocy im. 艢w. Brata Alberta. Przedstawi艂 on szczeg贸ln膮 sytuacj臋 ludzi i instytucji zajmuj膮cych si臋 wsparciem w obszarze bezdomno艣ci i zdradzi艂 nam czego w czasie pandemii potrzebuj膮 bezdomni b臋d膮cy pod opiek膮 Towarzystwa.

Chcecie pom贸c?

Zerknijcie na nasz膮 grafik臋.