ZaGRAj we Wrzeszcz

SPRACEROWNIK powstał w ramach projektu „ZaGRAJ we Wrzeszcz” finansowanego ze środków Miasta Gdańska. Jego celem było przede wszystkim wzmocnienie tożsamości dzielnicowej mieszkańców Dolnego Wrzeszcza poprzez stworzenie gry terenowej oraz questu i tym samym wyeksponowanie walorów Dzielnicy. To także stworzenie możliwości odkrycia na nowo miejsc z pozoru zwyczajnych, mijanych codziennie, a które dla każdego z nas stanowią inne, osobiste wspomnienie. Miejsca te zostały wskazane przez samych Wrzeszczan w ramach przeprowadzonych wywiadów i sond ulicznych. Te najczęściej wymieniane znalazły się na mapie naszego SPACEROWNIKA, a głosy mieszkańców ubarwiły opowiadane historie. Mamy nadzieję, że projekt będzie rozwijany i nowe miejsca, wspomnienia oraz ludzie będą pojawiać się na naszej mapie.

Merytorycznego wsparcia w projekcie udzielił Klub Obywatelski z Lisewa.

W ramach projektu powstały:

Spacerownik Dolny Wrzeszcz_wersja final

Konspekt gry terenowej: „W poszukiwaniu ducha dzielnicy”

Materiały dodatkowe na tabliczkach (QR Kody):

Biblioteka pod Kotem i Myszą

Browar na Kuźniczkach