Dom Sąsiedzki w Pałacu

Projekt Domu Sąsiedzkiego w Pałacu ma na celu wspieranie rozwoju społeczności lokalnej Dolnego Wrzeszcza poprzez angażowanie mieszkańców w różnym wieku we wspólne inicjatywy. Wszyscy mieszkańcy mają szansę znaleźć u nas przestrzeń dla siebie i dla  swoich zainteresowań – zarówno  jako uczestnicy, jak i  prowadzący.

Swoje działania kierujemy szczególnie do seniorów, dzieci i młodzieży oraz aktywnych rodziców, jednak jesteśmy otwarci także na wszystkie inne zainteresowane grupy. W ramach Domu mają miejsce zarówno inicjatywy o charakterze stałym, jak i wydarzenia jednorazowe, mające na celu szeroką integrację społeczności dzielnicy.

Aktualnie oferta stała obejmuje:

• Muzyka u Uphagena – Scena Młodych  – dwa poniedziałki w miesiącu o godzinie 18:00. Koncerty muzyki klasycznej w wykonaniu wybitnie uzdolnionych, wkraczających na ścieżkę poważnej kariery muzycznej gdańskich artystów. Opiekę artystyczną nad cyklem muzycznym sprawuje pianistka Dominika Glapiak.
  • Klub Mam w Pałacu  – każdy czwartek o godzinie 11:00. To jeden z pierwszych klubów rodzica powstałych       w Gdańsku. Celem jego funkcjonowania jest zaktywizowanie mam oraz stworzenie im przyjaznego środowiska do wymiany doświadczeń rodzicielskich, uzyskania wsparcia, a także do zwykłych spotkań przy kawie. Mamy uczestniczą w spotkaniach Klubu wraz ze swoimi małymi pociechami.
  • Szkicownik  – każdy czwartek o godzinie 17:00. Zajęcia dla hobbystów plastyków i miłośników rysowania. Grupa działa na zasadzie samokształcenia, w której uczestnicy uczą się od siebie nawzajem.
  • Spotkania Seniorów klubu Orlen – każdy wtorek o godzinie 12:00.
  • Gdański Klub Ojca – każdy ostatni czwartek miesiąca o godzinie 18:00. Spotkania w ściśle męskim, ojcowskim gronie sprzyjają wymianie doświadczeń rodzicielskich, nawiązywaniu nowych kontaktów oraz wymianie poglądów – każde zebranie Klubu skupione jest wokół innego tematu związanego z funkcjonowaniem rodziny i z wychowaniem dzieci.
  • Domowe Eksperymenty  – wybrane soboty miesiąca o godzinie 10:00. Są to warsztaty rodzinne, w których aktywnie uczestniczą dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym wraz z opiekunami. Zajęcia łączą ze sobą zabawę wraz z poznawaniem podstawowych praw funkcjonujących w przyrodzie, a przy tym do wykonywania eksperymentów wykorzystywane są produkty, które na co dzień mamy w domu.
  • KOBIETY, CIAŁO & KULTURA – każdy czwartek o godzinie 16:00. Zajęcia teatralne pod wodzą Rity Jankowskiej. W projekcie tym kobiety przyglądają się swemu ciału poprzez pracę nad świadomością ciała, improwizując w temacie ciała w kulturze oraz „utraty” ciała. Inspiracją do stworzenia scenicznego finału tego projektu będą historie kobiet z doświadczeniem raka i mastektomii.

Ponadto organizujemy wydarzenia ogólnodzielnicowe, takie jak potańcówki czy spotkania okolicznościowe.

Masz pomysł? Pytania? Chcesz się zaangażować w działania Domu Sąsiedzkiego w Pałacu? Zachęcamy do kontaktu pod adresem dom.sasiedzki@fundacjarc.org.pl

Wszystkie aktualności i dodatkowe informacje można znaleźć na naszym profilu na portalu Facebook: https://www.facebook.com/domsasiedzkiwpalacu/

Dom sąsiedzki otwarty jest w godzinach od 10:00 do 17:00, 5 dni w tygodniu. W soboty po uprzednim ustaleniu tego faktu z menadżerem DS.

Zapraszamy!