Dołącz do projektu artystycznego „Metafory codzienności”!

Dom Sąsiedzki w Pałacu i Fundacja RC serdecznie zapraszają do udziału w projekcie artystycznym malarki Idy Łotockiej-Huelle pn. „Metafory codzienności”! Projekt wraz z wernisażem będzie realizowany w przestrzeni Domu Sąsiedzkiego.

Nie musisz być doświadczonym artystą – wystarczy trochę uważności i kreatywności. Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoimi pracami. Technika wykonania dowolna – można malować, rysować, fotografować, wycinać, wylepiać… wszystko to, co jest ważne w Waszej codzienności. Życie codzienne jest doskonałą okazją do rozwijania w sobie uważności,  przyglądania się małym sprawom, doceniania małych rzeczy,  przemijających widoków, przedmiotów i ludzi. Treści symboliczne pojawią się same, dzięki przełożeniu rzeczywistości na język sztuki. Zwykłe rzeczy nabierają wtedy dodatkowych znaczeń.
Podzielcie się własnymi metaforami codzienności! Swoje prace nadsyłajcie na adres dom.sasiedzki@fundacjarc.org.pl lub umieszczajcie na facebookowej grupie https://www.facebook.com/metaforycy.

Wernisaż obrazów Idy Łotockiej-Huelle odbędzie się w siedzibie Fundacji RC w sobotę 24 października o godz. 17:30. Będzie to również okazja do rozmowy z Artystką, a także do opowiedzenia o Waszych pracach.

Oto opis projektu „Metafor codzienności”:

Dlaczego obraz (fotografia, film) poruszają bardziej niż rzeczywistość, niż jej bezpośrednie doznanie?
Bo obraz to metafora rzeczywistości i jako taka zawiera znaczenia, które w bezpośrednim doznaniu umykają. Dlatego opowiadanie za pomocą sztuki pomaga w rozumieniu rzeczywistości, poprawia jakość naszej komunikacji.

W natłoku codziennych spraw i wydarzeń brakuje nam dystansu, który pozwoliłby odświeżyć spojrzenie, uchwycić konteksty, widzieć więcej. Tak jak w znalezionej po latach rodzinnej fotografii, widzimy to, czego wcześniej nie dostrzegliśmy, bo niespodziewanie odsłania istotę dawnych relacji.

Przełożone na język sztuki zwykłe rzeczy zyskują rangę symbolu, dzięki czemu lepiej i pełniej oddają rzeczywistość. Ujmują w sobie to, co nie mieści się w zwykłej liniowej percepcji związanej z naszymi życiowymi decyzjami i poczynaniami. Potrafią połączyć sprzeczności w jakich przejawia się rzeczywistości, w których w istocie żyjemy. W obrazie nasze życiowe doświadczenie jest skondensowane, a narratorem jest nasza wrażliwość. Wielcy artyści są mistrzami metafory. Ukazują więcej niż zdołalibyśmy zobaczyć, więcej niż się spodziewamy. Rzeczywistość w ich optyce jest interesująca, tajemnicza, zaskakująca.  Żyjemy pośród ludzi i rzeczy. Nie mamy czasu się im przyjrzeć i zauważyć, że zasługują na opowieść, my sami również.

Bo naprawdę istnieje to, co opowiedziane. Opowiedzmy językiem sztuki naszą codzienność, a przekonamy się jaka jest bogata i wspaniała.

Zadanie zrealizowane ze środków Miasta Gdańska w ramach stypendium kulturalnego.

„Hawa” Ida Łotocka-Huelle
„Karmicielka kotów” Ida Łotocka-Huelle