Dzi臋ki projektowi „呕elazne fundamenty – szansa na niezale偶no艣膰 III Sektora” wszechstronnie przygotowujemy si臋 do gromadzenia kapita艂u 偶elaznego聽

Dzi臋ki „呕elaznym fundamentom” mo偶emy:
  • rzetelnie przygotowa膰 si臋 do gromadzenia funduszy na kapita艂 偶elazny,
  • dostosowa膰 zarz膮dzanie organizacj膮 oraz jej dzia艂ania fundraisingowe do wymog贸w budowy kapita艂u 偶elaznego,
  • zdoby膰 wszechstronn膮 wiedz臋 i umiej臋tno艣ci, by pozyskiwa膰 partner贸w z otoczenia organizacji i sprawi膰, by byli zaanga偶owani w dzia艂ania,
  • zdoby膰 wiedz臋 o tym, jak pracowa膰 z darczy艅cami i zbiera膰 pieni膮dze dla pomorskich organizacji pozarz膮dowych.
Kapita艂 偶elazny聽gwarantuje d艂ugoterminowe i stabilne 藕r贸d艂o finansowania cel贸w statutowych organizacji pozarz膮dowych.聽To 艣rodki finansowe, kt贸re organizacja zdobywa i gromadzi po to, by czerpa膰 z nich zyski przeznaczane na realizacj臋 jej cel贸w statutowych. Stanowi on wa偶ne, stabilne i trwa艂e 藕r贸d艂o finansowania dzia艂a艅 podejmowanych przez organizacj臋. Zasad膮 generaln膮 jest nienaruszalno艣膰 kapita艂u 偶elaznego oraz jego sta艂e pomna偶anie.聽Istnieje kilka g艂贸wnych cel贸w tworzenia kapita艂u 偶elaznego:
  • utrzymanie niezale偶no艣ci finansowej,
  • rozw贸j prowadzonych program贸w i tworzenie nowych,
  • zapobieganie okresowej utracie p艂ynno艣ci finansowej,
  • zast膮pienie malej膮cego 藕r贸d艂a istniej膮cych dochod贸w.
Stworzenie kapita艂u 偶elaznego uwa偶ane jest zazwyczaj jako kolejny, znacz膮cy etap rozwoju organizacji. Oparcie dzia艂alno艣ci w ca艂o艣ci lub cz臋艣ci na kapitale 偶elaznym umo偶liwia uniezale偶nienie od innych, zewn臋trznych 藕r贸de艂 finansowania, pozwala na prowadzenie d艂ugoterminowej przemy艣lanej polityki finansowej, a tak偶e daje poczucie stabilno艣ci zar贸wno pracownikom organizacji, jak i jej beneficjentom.
Oprac.聽http://www.funduszewieczyste.pl/kapital-zelazny
殴r贸d艂a: T. Perkowski, Zarz膮dzanie kapita艂em 偶elaznym przez fundacje, Fundacja na rzecz Nauki Polskiej: [na prawach rkpsu],
Fundraising to sztuka, kt贸rej mo偶na si臋 nauczy膰. Dobre pomys艂y na pozyskiwanie funduszy w lokalnej spo艂eczno艣ci, red. Beata Tokarz, Warszawa: ARFP, 2005.
Logo-podstawowe.-Kolor.-PNG

Projekt sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolno艣ci – Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego ze 艣rodk贸w Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 鈥 2030.

proo