Jesteśmy operatorem regrantingu w ramach funduszu Akumulator Społeczny na miasta Gdańsk, Gdynia i Sopot.

Ogłaszamy dodatkowy nabór wniosków do konkursu AKUMULATOR SPOŁECZNY!

Działasz lub chcesz działać na rzecz swojej społeczności? Nie wiesz skąd wziąć fundusze?
Masz pomysł, ale nie wiesz gdzie się zwrócić i w jaki sposób zacząć?
AKUMULATOR SPOŁECZNY jest dla Ciebie!

Konkurs skierowany jest do młodych organizacji pozarządowych* i grup nieformalnych z terenu województwa pomorskiego; aktywnych grup mieszkańców, chcących działać na rzecz dobra wspólnego. Więcej informacji w regulaminie konkursu.

Termin dodatkowego naboru: od 1 do 10 września 2020.

W ramach dodatkowego konkursu można się ubiegać o dofinansowanie: mini-grant do 500zł lub grant do 3500zł, na działania ze sfer pożytku publicznego.
Dofinansowanie można przeznaczyć tylko i wyłącznie na realizację projektów na obszarze Gdyni i/lub na rzecz ich mieszkańców!

Projekty mogą być realizowane w okresie od 16 września do 15 listopada 2020.
Aby złożyć wniosek do konkursu, należy zarejestrować się (lub zalogować) na stronie: www.witkac.pl, wybrać powiat Miasto Gdynia i wypełnić formularz on-line.

UWAGA: W ramach konkursu można złożyć maksymalnie jeden wniosek! Jeżeli organizacja lub grupa otrzymała już w 2020 roku dofinansowanie w ramach Funduszu AKUMULATOR SPOŁECZNY, nie może brać udziału w dodatkowym naborze!

Masz pytania dotyczące konkursu lub realizacji projektów? Potrzebujesz pomocy w obsłudze generatora wniosków? Zapraszamy na spotkanie informacyjno-szkoleniowe on-line w sobotę 5 września o godz. 10:00. Zarejestruj się tutaj.

Potrzebujesz indywidualnej konsultacji? Śmiało dzwoń lub napisz: marta.kosinska@fundacjarc.org.pl, tel. 573 910 212.

Wyniki Konkursu Akumulator Społeczny 2020 na miasta Gdynia, Sopot  i Gdańsk!

Wyniki Konkursu Akumulator Społeczny już są! Wszystkim wnioskodawcom gratulujemy wytężonej pracy! W Trójmieście ofert spłynęło bardzo dużo.

Komisje eksperckie, złożone z trzech niezależnych oceniających, pracowały wiele godzin, podejmując najbardziej trafne decyzje, jak tylko to możliwe. Była to niezwykle trudne zadanie – wszystkie wnioski, które wpłynęły, świadczyły o dużym zaangażowaniu wnioskodawców.

Wnioskodawcy mogą sprawdzić wyniki w generatorze WitkacPoniżej publikujemy wyniki konkursów – odpowiednio na miasto Gdynia, Sopot i Gdańsk.

Wyniki Konkursu – Miasto Gdynia

Wyniki Konkursu – Miasto Sopot
Protokół z posiedzenia komisji konkursowej

Wyniki Konkursu – Miasto Gdańsk

Czym jest AKUMULATOR SPOŁECZNY?

AKUMULATOR SPOŁECZNY to przyjazny, trwały i innowacyjny fundusz, mający na celu pobudzanie aktywności społecznej mieszkanek i mieszkańców Pomorza. Skierowany jest do grup nieformalnych i organizacji pozarządowych, działających na rzecz dobra wspólnego.

Kto może wziąć udział w konkursie?

Konkurs skierowany jest do:

• młodych organizacji pozarządowych (działających nie dłużej niż 2,5 roku, z przychodami do 25 000 zł; wnioskować mogą także organizacje będące w trakcie procesu rejestracji)
  • grup nieformalnych z terenu województwa pomorskiego – aktywnych grup mieszkańców, chcących działać na rzecz dobra wspólnego.
Konkurs ma dwie formalne zasady co do lokalizacji, które trzeba bezwzględnie spełniać:

• Wnioskodawcą i Realizatorem może być wyłącznie organizacja lub grupa mająca siedzibę na terenie województwa pomorskiego.
  • Planowane działania muszą być realizowane na obszarze Gdańska, Gdyni lub Sopotu. Organizacja zarejestrowana w jednym powiecie może składać wniosek na realizację działań w innym (np. organizacja zarejestrowana w Gdańsku może w ramach grantu zaplanować i zrealizować działania na terenie Gdyni).

UWAGA: W ramach konkursu jedna organizacja lub grupa może złożyć maksymalnie jeden wniosek!

Do kiedy można składać wnioski o grant?

Termin naboru wniosków: od 25 maja do 5 lipca 2020.

Ile dofinansowania można otrzymać na realizację projektu?

W ramach konkursu można się ubiegać o dofinansowanie (mini-grant do 500 zł lub grant do 5000 zł) na działania ze sfer pożytku publicznego.

W jakim okresie czasu projekt ma być zrealizowany?

Projekty mogą być realizowane w okresie od 1 sierpnia do 15 listopada 2020.

W jaki sposób aplikować o grant?

Aby złożyć wniosek do konkursu, należy zarejestrować się na stronie: www.witkac.pl, wybrać odpowiedni powiat (Gdańsk, Sopot, Gdynia) i wypełnić formularz on-line.

UWAGA: Wnioski składa się wyłącznie w wersji elektronicznej za pomocą generatora. Istnieje także opcja wnioskowania poprzez przesłanie krótkiego filmu z opisem pomysłu!

Jak uzyskać dodatkowe informacje o konkursie?

Szczegółowe informacje podajemy w Regulaminie Konkursu Akumulator Społeczny 2020. Zapoznanie się z regulaminem jest pierwszym krokiem, zachęcamy do tego zanim skontaktujesz się z doradcami.

Pomoc w obsłudze generatora wniosków oraz odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące konkursu lub realizacji projektów otrzymasz na kilka sposobów:

• W czerwcu zorganizowane zostaną spotkania informacyjno-szkoleniowe on-line. Niebawem ruszy na nie rejestracja – zachęcamy do śledzenia Aktualności na naszej stronie internetowej: www.fundacjarc.org.pl oraz naszym profilu Facebook
  • Zachęcamy do korzystania z możliwości konsultacji! Animatorzy na Gdańsk, Gdynię i Sopot odpowiedzą na Twoje pytania i mogą pomóc dopracować Wasze wnioski. Dane kontaktowe znajdziesz poniżej.

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Fundusz budowany jest w partnerstwie organizacji pozarządowych z województwa pomorskiego:

Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych, Fundacji Pokolenia, Centrum Inicjatyw Obywatelskich, Stowarzyszenia EDUQ, Fundacji Rozwoju Lokalnego PARASOL, Lokalnej Grupy Działania Ziemi Człuchowskiej, Fundacji Edukacji i Działań Społecznych, Fundacji Strefa Mocy i Lokalnej Grupy Działania „Chata Kociewia”

Otwartość, zaufanie i solidarność to wartości naszego partnerstwa i fundamenty Funduszu AKUMULATOR SPOŁECZNY.

Profesjonalnie wspieramy działania mieszkanek i mieszkańców Pomorza poprzez doradztwo, szkolenia, animację i granty.

Kontakt z koordynatorkami:

Miasto Gdańsk

Ewa Zabłocka
ewa.zablocka@fundacjarc.org.pl
tel.  504 871 495
Miasto Sopot
Anna Bućko-Rogalska
anna.bucko@fundacjarc.org.pl

tel. 573 375 657

Miasto Gdynia
Marta Kosińska
marta.kosinska@fundacjarc.org.pl
tel. 573 910 212

Fundusz AKUMULATOR SPOŁECZNY jest współfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności –
Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu FIO – Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Realizacja projektu na terenie Miasta Gdynia została dofinansowana ze środków Miasta Gdynia.