25 Gala Nagrody Bursztynowego Mieczyka

7 grudnia 2019 roku odby艂a si臋 uroczysta Gala, b臋d膮ca zwie艅czeniem konkursu o Nagrod臋 Bursztynowego Mieczyka.

Ale zanim si臋 rozpocz臋艂a, a jej uczestnicy poznali wyniki i dowiedzieli si臋, kto zosta艂 nagrodzony by艂a okazja by uczestniczy膰 w dodatkowych atrakcjach.

Spotkania zacz臋艂y si臋 od wyk艂adu Anny Desogus zorganizowanego przez Pomorsk膮 Sie膰 Organizacji Pozarz膮dowych. Pani Anna m贸wi艂a o zr贸wnowa偶onym rozwoju w organizacji pozarz膮dowej.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Europejskie Centrum Solidarno艣ci przygotowa艂o dla go艣ci „Subiektywny Spacer”, czyli zwiedzanie wystawy sta艂ej.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

W bibliotece ECS odby艂y si臋 kolejno spotkanie z Dyrektorem NIW’u- Wojciechem Kaczmarczykiem, a nast臋pnie z dr. hab. Adamem Bodnarem, Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Przed uroczyst膮 Gal膮 by艂a chwila na wykonanie sobie pami膮tkowego zdj臋cia, zjedzenia przepysznych tort贸w i rozmowy z d艂ugo niewidzianymi znajomymi przy kawie.
Nawi膮zuj膮c do temat贸w przewodnich wyk艂adu, przygotowali艣my woreczki w duchu Zero Waste (wykonane z firanek z Pa艂acu), a Bank 呕ywno艣ci w Tr贸jmie艣cie dostarczy艂 nam skrzynki z marchewk膮 i jab艂kami.

W tym roku by艂o wyj膮tkowo du偶o nagr贸d, bo pr贸cz Bursztynowych Mieczyk贸w przyznawanych przez Marsza艂ka wojew贸dztwa pomorskiego- Pana Mieczys艂awa Struka, Wojewod臋 Pomorskiego, Wojew贸dzki Fundusz Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej w Gda艅sku i po raz pierwszy w tym roku Funduszu Akumulator Spo艂eczny, przy艂膮czy艂o si臋 wiele instytucji, kt贸re te偶 chcia艂y do艂o偶y膰 swoj膮 cegie艂k臋 i podzi臋kowa膰 NGO鈥檕m za dzia艂ania.

Bursztynowe Mieczyki otrzyma艂y nast臋puj膮ce organizacje:

• Fundacja Wsp贸lnoty Burego Misia z Nowego Klincza- nagroda marsza艂ka wojew贸dztwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • Stowarzyszenie Rehabilitacyjno- Sportowe 鈥濻zansa Start鈥 z Gda艅ska- nagroda marsza艂ka wojew贸dztwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • Stowarzyszenie Mi艂o艣nik贸w Nowego Dworu Gda艅skiego- Klub Nowodworski z Nowego Dworu Gda艅skiego- nagroda marsza艂ka wojew贸dztwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • EKO-Inicjatywa z Kwidzyna- nagroda Wojew贸dzkiego Funduszu Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej w Gda艅sku
  • Fundacja Nielada historia z Gda艅ska- nagroda Funduszu Akumulator Spo艂eczny

Nagrody specjalne otrzyma艂y nast臋puj膮ce organizacje:

• Polski Komitet Pomocy Spo艂ecznej- Pomorski Zarz膮d Wojew贸dzki鈥 Nagroda Specjalna Marsza艂ka Senatu
  • Fundacja INDYGO ze S艂upska- Nagroda Specjalna Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Zgromadzenie Si贸str Albertynek Pos艂uguj膮cych Ubogim z Wejherowa- Nagroda Specjalna Narodowego Instytutu Wolno艣ci- Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego
  • Fundacja NOVA z Gda艅ska- Nagroda Specjalna Narodowego Instytutu Wolno艣ci- Centrum Rozwoju Spo艂ecze艅stwa Obywatelskiego
  • Stowarzyszenie 鈥濱nne jest pi臋kne鈥 z Gda艅ska- Nagroda Specjalna Rzecznika Praw Obywatelskich
  • Fundacja Kobiety W臋drowne z Sopotu- Nagroda Specjalna Stowarzyszenia 鈥濸omorskie w Unii Europejskiej鈥
  • Stowarzyszenie 鈥濪IALOG鈥 z L臋borka- Nagroda Specjalna Stowarzyszenia 鈥濸omorskie w Unii Europejskiej鈥

W trakcie uroczysto艣ci Prezes Regionalnego Centrum  Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarz膮dowych Fundacja RC鈥 Jerzy Boczo艅 wr臋czy艂 Nagrod臋 Bursztynowej R贸偶y, kt贸ra jest przyznawana wyr贸偶niaj膮cym si臋 osobowo艣ciom III sektora.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

W tym roku otrzyma艂 j膮 Tadeusz Podymiak za wieloletnie, konsekwentne i skuteczne dzia艂ania na rzecz integracji sektora pozarz膮dowego w 艣rodowisku lokalnym i regionie pomorskim.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Ca艂膮 uroczysto艣膰 zako艅czy艂 wyst臋p Ch贸ru Non Serio Wydzia艂u Zarz膮dzania Uniwersytetu Gda艅skiego.