25 Gala Nagrody Bursztynowego Mieczyka

7 grudnia 2019 roku odbyła się uroczysta Gala, będąca zwieńczeniem konkursu o Nagrodę Bursztynowego Mieczyka.

Ale zanim się rozpoczęła, a jej uczestnicy poznali wyniki i dowiedzieli się, kto został nagrodzony była okazja by uczestniczyć w dodatkowych atrakcjach.

Spotkania zaczęły się od wykładu Anny Desogus zorganizowanego przez Pomorską Sieć Organizacji Pozarządowych. Pani Anna mówiła o zrównoważonym rozwoju w organizacji pozarządowej.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Europejskie Centrum Solidarności przygotowało dla gości „Subiektywny Spacer”, czyli zwiedzanie wystawy stałej.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

W bibliotece ECS odbyły się kolejno spotkanie z Dyrektorem NIW’u- Wojciechem Kaczmarczykiem, a następnie z dr. hab. Adamem Bodnarem, Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Przed uroczystą Galą była chwila na wykonanie sobie pamiątkowego zdjęcia, zjedzenia przepysznych tortów i rozmowy z długo niewidzianymi znajomymi przy kawie.
Nawiązując do tematów przewodnich wykładu, przygotowaliśmy woreczki w duchu Zero Waste (wykonane z firanek z Pałacu), a Bank Żywności w Trójmieście dostarczył nam skrzynki z marchewką i jabłkami.

W tym roku było wyjątkowo dużo nagród, bo prócz Bursztynowych Mieczyków przyznawanych przez Marszałka województwa pomorskiego- Pana Mieczysława Struka, Wojewodę Pomorskiego, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku i po raz pierwszy w tym roku Funduszu Akumulator Społeczny, przyłączyło się wiele instytucji, które też chciały dołożyć swoją cegiełkę i podziękować NGO’om za działania.

Bursztynowe Mieczyki otrzymały następujące organizacje:

• Fundacja Wspólnoty Burego Misia z Nowego Klincza- nagroda marszałka województwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • Stowarzyszenie Rehabilitacyjno- Sportowe „Szansa Start” z Gdańska- nagroda marszałka województwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • Stowarzyszenie Miłośników Nowego Dworu Gdańskiego- Klub Nowodworski z Nowego Dworu Gdańskiego- nagroda marszałka województwa pomorskiego i wojewody pomorskiego
  • EKO-Inicjatywa z Kwidzyna- nagroda Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku
  • Fundacja Nielada historia z Gdańska- nagroda Funduszu Akumulator Społeczny

Nagrody specjalne otrzymały następujące organizacje:

• Polski Komitet Pomocy Społecznej- Pomorski Zarząd Wojewódzki– Nagroda Specjalna Marszałka Senatu
  • Fundacja INDYGO ze Słupska- Nagroda Specjalna Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Zgromadzenie Sióstr Albertynek Posługujących Ubogim z Wejherowa- Nagroda Specjalna Narodowego Instytutu Wolności- Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
  • Fundacja NOVA z Gdańska- Nagroda Specjalna Narodowego Instytutu Wolności- Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego
  • Stowarzyszenie „Inne jest piękne” z Gdańska- Nagroda Specjalna Rzecznika Praw Obywatelskich
  • Fundacja Kobiety Wędrowne z Sopotu- Nagroda Specjalna Stowarzyszenia „Pomorskie w Unii Europejskiej”
  • Stowarzyszenie „DIALOG” z Lęborka- Nagroda Specjalna Stowarzyszenia „Pomorskie w Unii Europejskiej”

W trakcie uroczystości Prezes Regionalnego Centrum  Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych Fundacja RC– Jerzy Boczoń wręczył Nagrodę Bursztynowej Róży, która jest przyznawana wyróżniającym się osobowościom III sektora.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

W tym roku otrzymał ją Tadeusz Podymiak za wieloletnie, konsekwentne i skuteczne działania na rzecz integracji sektora pozarządowego w środowisku lokalnym i regionie pomorskim.

Fot. Dawid Linkowski / Archiwum ECS

Całą uroczystość zakończył występ Chóru Non Serio Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.